İran Büyükelçisini ve beraberindeki heyeti Adana’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Başkan Hüseyin Sözlü, “İran’da inanç bakımından ve kültürel açıdan kardeşlerimiz var. Her iki ülke adına katkı koyacak işler yapmayı arzu ederiz. İyi münasebetler, iyi ilişkilerle bunu başarabiliriz. Daha önce İran’ın bazı kentlerinde bulundum ve orada hiç yabancılık çekmedim. 900 kilometrelik yolculuğum sırasında herkesle Türkçe konuşarak derdimi anlatabildim. Tüm bu nedenlerden dolayı İran’a kötü bir şey olmasını hiç bir zaman arzu etmeyiz. Son dönemde Müslüman toplumların başı beledan kurtulmuyor.  Kan ve gözyaşı var Müslüman coğrafyalarda. Onun için emin olun ki İran’la ilgili kötü senaryolardan Türkiye’deki her kardeşiniz rahatsız olur. İnşallah sayın büyükelçimizin Türkiye’deki görevi ve Adana’yı ziyareti hem Adana’mızdan İran’a bakış açısına hem de Türkiye-İran hükümetleri arasındaki münasebetlere katkı koyar” dedi.

TARİHİ, KÜLTÜREL YAKINLIĞIMIZI EKONOMİK İŞBİRLİĞİNE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ

Ceyhan’daki bir maya fabrikası sahiplerinin, Tebriz’de aynı sektörde girişimi, fabrikası bulunduğunu ifade eden Başkan Sözlü, şöyle devam etti: “Adana’yla Tebriz arasında böyle bir münasebet var. Türkiye ve İran, bölgenin ve dünyanın kökü derinde, önemli iki devleti. Coğrafi olarak ve kültürel açıdan ortak yanları nedeniyle biribirlerine yakınlıkları doğaldır. İlişkilerimizin gelişmesi için Adana olarak biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız.  Tarihi, kültürel yakınlığımızı ekonomik münasebetlerle desteklememiz gerekiyor. Adana’nın, yatırımcılarını, üreticilerini İran’da, İran’ın yatırımcılarını Adana’da karşılıklı olarak ağırlamalıyız. Biz İranlı yatırımcıları Adana’da ağırlamaktan onur duyarız. Tabii ki İran’ın kendi değerlerine sadakatini saygıyla karşılarız. Bu dönemde bağımsız bir ülke olmak çok zor bir şey. Bunu biliyoruz. İran kendi müstakil zihniyetinden, kendi değerlerinden vazgeçmeden etrafını bence genişletmeli. Bu muhakkak bütün İslam dünyası için de faydalı olacaktır. Biz kardeşlerimizin müreffeh olmasını isteriz. İnşallah görüşmelerin ardından somut işbirlikleri başarırız.”

ZİYARETİMİN AMACI, İŞBİRLİĞİ FIRSATLARINI GÖRÜP, HAYATA GEÇİRMEK

İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli de, Başkan Hüseyin Sözlü’nün pozitif ve enerjik kişiliğinden etkilendiğini belirterek, “Maşallah enerji yayıyorsunuz. Belli ki kültürel bir şahsiyetiniz ve çok sevecen bir bakış açınız var. Sizin İran’a gidip, ülkemizi yakından görmenizden dolayı çok memnun oldum. Ne mutlu ki İran’dan da çok sayıda kişi Türkiye’ye geliyor ve gelmek istiyor. Yılda 1 buçuk ile 2 milyon arasında İranlı Türkiye’ye geliyor. Tahminen 20 milyon İranlı’nın şu ana kadar Türkiye’de bulundu. 10 binden fazla İranlı öğrenci Türkiye’de eğitim alıp bitirdi. Şu anda da 5 bin İranlı öğrenci Türkiye’de eğitim alıyor. Ayrıca Türkiye’de 3 bin İranlı firma çalışmış ve çalışmalarına devam ediyor. İranlılar kesinlikle Türkiye’yi yakından takip ediyorlar ve her zaman iyi haberler duymak istiyorlar. Bunun Türk veya Fars olmakla ilgisi yoktur. Türkiye’nin bizimle tarihi ve dini açıdan ilişkileri, irtibatı vardır. Rabbimiz bizi komşu yapmıştır. Tarihimiz öyle birbirine yakın ki, iki ülke için ayrı ayrı tarih yazmak mümkün değildir. Türkiye-İran ilişkileri önemli yok katetti ve halkın bu ilişkilerdeki rolü arttı, bu nedenle ilişkiler gelişti. Kimse bizimle ilgili ayrıştırma yapamaz. İran’da Türkiye ile ilgili dostluk ve iktisadi ilişkileri geliştirmek için yoğun istek var. Biz özellikle kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine önem veriyoruz. Bu ilişkilerin gelişmesini İran-Türkiye ilişkilerinin garantörü olarak görüyoruz. Gerçek şu ki, biz bütün kapasitelerimizi kullanmamışız bu konuda. Adana-İran ilişkileri için de bu geçerli. Benim ziyaretimin asıl amacı, ilişkilerin geliştirilmesine yönelik var olan potansiyeli bulup, hayata geçirmek için çalışmak” diye konuştu.

ADANA, İRAN İÇİN ÖNEMLİ ŞEHİR

Adana’da çok sayıda kurum ve kuruluşa ziyaret gerçekleştirdiklerini kaydeden Bikdeli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda Adana halkının temsilcisi olarak sizin huzurunuzdayız. İran’da ders kitaplarında Adana’yla ilgili bilgiler var. İlkokul coğrafya kitaplarında İran’ın komşularıyla ilgili bilgiler veriliyor. Çocuklarımızın komşularımızı tanıyıp, ilişkilerin geliştirilmesi için bilgi sahibi olmalarını istiyoruz.  Orada Türkiye’nin önemli şehirleri arasında Adana’nın da ismi geçiyor. Ben çocukken de Adana’nın isminin ders kitaplarında okutulduğunu hatırlıyorum. Adana’yı her zaman yakından görmek istemişimdir. O nedenle benim için bugün güzel ve anlamlı bir gün. Bu isteğim yerine geldi.

Bence ilk iş olarak biribirimize olan dikkat ve ilgimizi artırmamız gerek. Biribirimizle ilişkilerimizi güçlendirelim. Adana’nın isminin bizim illerimizde, bizim illerimizin de burada dillendirilmesi, tanıtılması gerek. Onun için sosyal, bilimsel ve kültürel programlar düzenlememiz lazım. Buradaki öğrencilerimizi elçi olarak görebiliriz. İran’a döndükleri zaman Adana’dan bahsediyorlar. Bizler Türk öğrencilerinin gelip İran’da eğitim almalarını istiyoruz. İran ilerlemiş bir ülkedir. Kendi ayakları üzerinde duracak bir politikası vardır. Biz kendimiz bile bile zorlukları kabul ediyoruz. İran-Türkiye ilişkileri bütün bölge için önemlidir. Bizim ilişkilerimizin kalkınması Ortadoğu’daki istikrar için çok önemlidir.”