Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, ülke ekonomisinin her geçen gün kötüye gittiğini söyledi. Hükümetin açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Gülnar, “Yarın bayram işçi emekçi bırakın kurban kesmeyi bir kilo et alacak parası yok” dedi.

Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, her ay olduğu gibi Ekim ayının ilk haftasında Türk-İş’e bağlı Sendika Başkanları ile bir araya gelerek başta ülke gündemi olmak üzere Adana’nın sosyo-ekonomik değerlendirmesini yaptılar. Edip Gülnar, burada yaptığı konuşmada başta çalışanlar olmak üzere, dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama koşullarındaki olumsuzluk, devletin resmi verilerine de yansıyan ülkedeki milyonlarca yoksulla daha da görünür olduğunu söyledi.

Türk-İş Konfederasyonu’nun 27 yıldır her ay düzenli olarak yaptırdığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasının Eylül ayı verilerini açıklayan Edip Gülnar, hükümetin ekonominin iyi gittiğini ve refah düzeyinin arttığı yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Gülnar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir günlük net asgari ücretin bir kilogram et almaya yetmediği günümüzde, bir kişinin yaşama maliyeti asgari ücretin bir buçuk katını aştı. TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 27 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2014Eylül ayı sonuçlarına göre; Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.190,04 lira, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.876,37 liradır. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam seviyesi sürdürebilmek için haneye girmesi gereken toplam geliri elde edebilenlerin sayısı sınırlıdır. Ailede çalışan sayısının genelde tek kişidir. Ek bir gelirin de söz konusu olmadığı durumlarda, elde edilen ücret geliri, ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalmakta ve ücretlerin yetersizliği tartışma konusu olmaktadır. Asgari ücretin bekar bir işçi için aylık net 891,03 lira olduğu günümüzde, tek bir kişinin yaşama maliyeti 1.410 liraya ulaşmıştır. Günlük 27,90 lira olan net asgari ücretle bir kilogram et bile almak mümkün değildir. 2013 yılının Eylül ayına göre dört kişilik ailenin yaşama maliyeti bugün, günlük 17 lira daha fazla harcamayı gerekli kılmaktadır. Sadece gıda harcaması tutarı bir yılda 158 lira artmıştır. Yaşama koşullarındaki olumsuzluklar çalışma hayatına da doğrudan yansımaktadır. Her gün meydana gelen onlarca, yüzlerce iş kazası ve sonrasında ölümlerde bu şartların etkisi söz konusu olabilmektedir. Bütün bu faktörler ekonomik ve toplumsal kırılganlıkların artmasına yol açmaktadır. Gerçekleşen enflasyon öngörülen ve hedeflenenin çok üstündedir. Mutfak enflasyonunda yaz aylarında görülen mevsimsel düşüş bu yıl yaşanmamıştır.”