Akmek’li hanımlara ağız ve diş sağlığı konusunda eğitim verilecek

Akmek’li hanımlara ağız ve diş sağlığı konusunda eğitim verilecek

18-24 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı’yı ziyaret eden Aksaray Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Bakan ve Diş Hekimi Betül Sarıyüz, yapılan görüşmenin ardından Başkan Yazgı ile birlikte AKMEK’e

Dr. Ahmet Bakan ve Diş Hekimi Betül Sarıyüz AKMEK’li hanımlara ağız ve diş sağlığı konusunda eğitim vereceklerini ve bu sayede yüzlerce aileyi ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmiş olacaklarını kaydettiler.

Diş Hekimi Betül Sarıyüz AKMEK’li hanımlara hitaben yaptığı konuşmada “Bir kadını eğitmek bir aileyi eğitmek demektir” ifadesini kullanarak AKMEK’te verecekleri eğitimin önemine dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Biz birçok eğitimimizi okullarda yaptık. İlkokul dönemindeki bütün çocuklarımızı geçen sene eğittik. Ağız ve diş sağlığı bakımı nasıl yapılır, nasıl diş fırçalanır; bunun eğitimini verdik. Köyler de dahil olmak üzere bütün ilkokul öğrencilerine gittik. Ama şunu gördük; aileden destek alamayan çocuklar bu konuda çok yetersiz kalıyorlar. Aileler, yani sizler, onlara örnek olacaksınız, dişlerinizi fırçalayacaksınız ki çocuklar da o şekilde sizden gördüğü gibi devam etsin.

Biliniyor ki bir kadını eğitmek bir aileyi eğitmektir. O yüzden bizim burada sizlere vereceğimiz eğitimler çok önemli. Ağız ve diş sağlığı nasıl olmalıdır? Çocuk doğduğu ve emzirme dönemine başladığı andan itibaren nasıl bir ağız ve diş sağlığı bakımı yapılmalıdır? Bunların bilgilerini ben sizlere tek tek vereceğim. Onun haricinde dilerseniz taramalar da yapabiliriz.

Bu seneki projelerimiz içinde özellikle ana sınıfı öğrencilerimizin florvernik uygulaması var.  Bütün ana sınıflar tek tek gezilecek ve velilerin onayı karşısında florvernik uygulayacağız. Florvernik nedir? Çocukların çürüğe karşı daha dirençli olmalarını sağlayacak bir uygulama. Sizler buna izin vereceksiniz ki, biz de uygulayabilelim. Sizi bilinçlendirmiş olunca, siz de bütün akrabalarınıza ve tanıdıklarınıza bu eğitimle ilgili bilgi verebileceksiniz. Diş fırçalarınızın değiştirilmesi ve diş macunlarının doğru kullanılması konusunda hepinize tek tek bilgi vereceğiz. Sizin sayenizde yüzlerce aileyi otomatikman eğitmiş olacağız. Bütün ilkokul çağındaki çocukları tanıyacağız ve çürüksüz bir nesil oluşturacağız.

TUİK bir araştırma yapmış; 0-6 yaş ve 7-14 yaş arasındaki bireylerde en sık görülen hastalık ağız ve diş sağlığı problemleriymiş. Bizler artık bunlarla savaşmak için yeni yeni girişimler yapacağız. Sadece diş fırçalamak yetmez. Bunun yanında beslenme eğitimi ve florlama çalışmaları yapılması gerekir; bu konularda sizleri bilgilendireceğiz.”

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.