16 bin öğrenci dersbaşı yaptı

2014-2015 eğitim-öğretim yılı başladı. İl genelinde 16 bin öğrenci ve bin 165 öğretmen, ilk zilin çalmasıyla ders başı yaptı.

16 bin öğrenci dersbaşı yaptı
Bayburt Postası - 2014-2015 eğitim-öğretim yılı başladı. İl genelinde 16 bin öğrenci ve bin 165 öğretmen, ilk zilin çalmasıyla ders başı yaptı. Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Belediye Başkanı Mete Memiş, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Milli Eğitim Bakanlık Temsilcisi Harun Kavcı, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, kamu kurum ve okul müdürleri, öğrenciler ve veliler katıldığı ilköğretim haftası kutlama programı Atatürk İlkokulu’nda gerçekleşti.

Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer’e öğrenciler tarafından çiçek takdim edildiği törende konuşan Bayburt Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik hayata geçirilen “Eğitimde Başarı İçin Elele” projesinin 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında da kararlılıkla uygulanmaya devam edileceğini söyledi.

Bayburt genelinde 6 anaokulu, 85 ilkokul, 34 ortaokul ve 14 ortaöğretim kurumu bulunduğunu, bunların yanı sıra  Bilim Sanat Merkezi, Rehberlik Araştırma Merkezi, Eğitim Uygulama Okulu ve Halk Eğitim Merkezi gibi kurumlarla birlikte il toplamında 150 okul ve kurum bulunduğunu söyleyen Doğan, “Bu okul ve kurumlarımızdaki öğretmen sayısı  bin 165’tir. Toplam öğrenci sayımız yaklaşık 16 bin olup, derslik başına düşen öğrenci sayısı tüm okul türlerinde Türkiye ortalamasının altındadır. Zorunlu 12 yıllık eğitime geçiş kapsamında temel eğitimden sonra orta öğretimde okullaşma oranımız yüzde 99 ile Türkiye’nin ilk sıralarında bulunmaktadır. Dezavantajlı bölgelerimizden eğitime erişimin sağlanmasına yönelik; temel eğitim okullarında bin 288 öğrenci 122 yerleşim merkezinden 12 taşıma merkezine 126 araçla taşınmaktadır. Liselerimizde bin 571 öğrenci 161 yerleşim merkezinden 10 taşıma merkezine 136 araçla taşınmaktadır. Taşınan öğrencilerimizin öğle yemekleri de bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Taşımalı öğrenci işlemlerine yönelik çalışmalarımız genel olarak tamamlanmıştır” dedi.

Doğan, Bayburt genelinde 10 pansiyonda bin 700 öğrencinin barındığını hatırlattığı konuşmasında, engelli öğrencilere yönelik “Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi“ adıyla lise seviyesindeki okulun ise bu yıl eğitim-öğretime başladığını kaydetti.

“İlk emri oku olan bir dinin ve insanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyen kadim bir kültürün mensuplarıyız” diyerek sözlerine başlayan Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş ise, “Okumanın, okutmanın önemini çok iyi kavramış olmamız gerekiyor. Okumayı sadece test çözmekten ve öğrencilerimizi sınavlara hazırlayıp, o sınavlardaki başarılardan ibaret sayarsak yanlış olur diye düşünüyorum. Çocuklarımızı değerlendiriyorken onları çözdükleri soru sayılarıyla değil de kendi kabiliyetleri doğrultusunda sanatsal,  kültürel, sportif yönlerini öne çıkarırsak daha iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü bu çocuklarımızı test çözdürerek sadece bir üst okul sınavlarına hazırladığımızda bir taraflarını kurtarırken beklide 3 taraflarını yok ediyoruz. Ben Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çocuklarımızı daha da iyi yetiştireceğinin kanaatini taşıyorum. Bu vesileyle yeni eğitim öğretim yılının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Törende bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı Harun Karcı ise eğitimin önemine dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi:

“Milli Eğitim Bakanımız Sayın Prof. Dr. Nabi Avcı beyin selamlarını iletmek istiyorum. Bilginin hikmetine ve faziletine inanan bireylerin oluşturduğu bireyler geleceğe güvenle bakabilen milletler olurlar. Bir toplum bir ülke ancak eğitilebildiği bireyleri kadardır, bilimde, ekonomide, kültür ve sanat alanında öncü ve güçlü olmak isteyen ülkeler ve toplumlar bireylerini örgün yada yaygın bir şekilde eğitmek zorundadırlar. İşte bugün bu yavrularımızın, oluşturulacağı sınıflarda yeni bir eğitim öğretim yılı daha açıyoruz. Yeni eğitim öğretim başta öğretmenlerimiz öğrencilerimiz ve velilerimiz olmak üzere tüm milletimize hayırlı olsun.”

Konuşmasında kitap okumanın önemine değinen Vali Ünlüer, öğretmenlerden öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmalarını istedi.

Vali Ünlüer, Türkiye’deki kitap okuma oranlarına da vurgu yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Benim burada kıymetli öğretmenlerimizden bir talebim var. Oda öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırma. Japonya’da yılda bir kişiye 25 kitap düşmektedir. Türkiye’de ise 6 kişi bir kitap okumaktadır. Biz bu oranlarla Japonya’yı yakalamamız mümkün değildir. Dünya’daki bu açığı kapatmamız mümkün değildir. 1800’lü yılların sonunda bu günün Almanya’sını oluşturan Prusya yüzde 86’lardaydı okuma yazmaları. Biz 150 sene önceki bu okuma oranını yakalayacaksak, önümüzdeki yıllarda dünyada söz sahibi olacaksak, bunu onların yollarını izleyerek yapacağız. Onun için kıymetli hocalarımızdan şunu istirham etmekteyim. Mutlaka öğrencilerimizin bir kitabı olsun ve her gün hiç olmazsa birkaç sayfa o kitaptan okusunlar. Okumadan uyumasınlar, biz bu alışkanlığı bugün kazandırabilirsek hayat boyu onu kullanırlar ve bilgi edinirler. Düşünen araştıran ve sorgulayan bir ülke vatandaşı olurlar. Ben bunu onlardan talep ediyorum ve tekrar eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Tören, şiirlerin okunması ve halk oyunları ekibi gösterisiyle son buldu.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.