Pazaryolu Bayburt'u, Bayburt da Salyazı’yı istemedi!

Bayburt’ta 3 oda başkanı tarafından talep edilen Pazaryolu, Salyazı ve Otlukbeli Bayburt’a nasıl bağlanacak?

Pazaryolu Bayburt'u, Bayburt da Salyazı’yı istemedi!
Bayburt Postası - Bayburt’ta 3 oda başkanı Pazaryolu, Salyazı ve Otlukbeli’nin Bayburt’a bağlanması için talepte bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilmek üzere talepler içeren bir dosya hazırlayan Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe ve Bayburt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahattin Karaman, Erzurum’un Pazaryolu ve Erzincan’ın Otlukbeli ilçeleri ile Gümüşhane’nin Salyazı köyünün Bayburt’a bağlanmasını istedi.

Üç oda başkanlığı tarafından hazırlanan ve 21 maddelik talep ve önerileri içeren dosyada Pazaryolu, Salyazı ve Otlukbeli’nin Bayburt'a bağlanabilmesine ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Bayburt’umuz, 1989 yılında il yapılırken beldelerini ilçe yapmak sureti ile yeni ilçe bağlanmadan il statüsüne kavuşturulan tek ildir. Bu da ülkemizin en az nüfusuna sahip İli olmamızın en önemli nedenlerinden biri olmuştur. Diğer taraftan Erzurum’a bağlı olan Pazaryolu ilçesinin Erzurum’a uzaklığı 127 km iken ilimize uzaklığı 75 km, Gümüşhane’ye bağlı Salyazı ilçesinin Gümüşhane’ye uzaklığı 61 km iken ilimize uzaklığı 41 km ve Erzincan’a bağlı Otlukbeli ilçesinin Erzincan’a uzaklığı 86 km iken ilimize uzaklığı 48 km’dir. Mesafelerin de ötesinde bu ilçeler başta sağlık, eğitim, ulaşım altyapısı gibi hizmetleri Bayburt’tan temin etmekte, hane halkı ihtiyaçlarının önemli bir kısmını ilimizden karşılamaktadırlar ve zaten hemşehrilerimiz olarak bizlerle fiilen iç içedirler. İlimizin nüfusunu artırmak ve 2.milletvekilliği hakkını yeniden kazanabilmek adına yürüttüğümüz nüfusu artırıcı yöndeki çalışmaları da destekleyecek bir girişim olarak söz konusu ilçelerin Bayburt’a bağlanmasını talep ediyoruz”

Köye dönüşen Salyazı için fırsat tepildi

Öte yandan Erzurum’a bağlı Pazaryolu ilçesi ile birlikte Erzincan’a bağlı Otlukbeli ilçesi ve Gümüşhane’ye bağlı Salyazı köyünün Bayburt’a yasal olarak nasıl bağlanacağı, referandum yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir bilgi verilmedi.  Bayburt’a bağlanılması için talep edilen ve 6360 sayılı 13 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 26 ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun ile köye dönüştürülen Salyazı ile ilgili ise fırsat tepilmişti.

Nüfusu 2 binden az olduğu için yeni Belediyeler Kanunu ile köye dönüştürüldüğü halde Bayburt'a bağlanılması talep edilen Salyazı’nın nüfus olarak katkısı da merak konusu.

Bayburt, Salyazı'yı istemedi

6 Haziran’da 2013'te yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Belediyeler Kanunu’na göre nüfusu 2 binin altında kalan 559 belde belediyesi kapanırken, kapatılan beldelerin tüzel kişiliğini koruması için bazı formüller de öne çıkmıştı. 

Bayburt Postası tarafından gündeme getirilen Çayıryolu - Salyazı ile ilgili birleşme formülü ise bunlardan biriydi. Şartları uyan belediyelerin birleşme formülüyle köy olmaktan kurtulmasına olanak veren yasaya göre 33 belediye birleşmeyi gerçekleştirerek kapanmaktan kurtulmuştu. Bayburt sınırları içinde yer alan Çayıryolu ve Gümüşhane sınırları içinde yer alan Salyazı belde belediyelerinden birinin ise aynı şekilde birleşme formülüyle kapanmaktan kurtulması mümkündü.

Gazetemizin kamuoyu oluşturmaya çalıştığı bu süreçte Bayburt’tan her hangi bir açıklama dahi gelmezken, konu hakkındaki olumlu açıklamalar ise sadece Salyazı’dan gelmişti.

Pazaryolu da, Bayburt'u istemedi

Diğer iki ilçede ise her hangi bir kamuoyu oluşturma çalışması yapılmaması dikkat çekerken, bu durum akıllara adı geçen ilçelerden biri için 1989 yılında yapılan referandumu getirdi. Bağlanılması talep edilen Pazaryolu’nun ilçe statüsüne kavuşturulduktan sonra Bayburt’a mı yoksa Erzurum’a mı bağlanacağına ilişkin yapılan referandum sonuçlarına göre ezici bir çoğunluk Erzurum’u istemişti. 30 Temmuz 1989’da yapılan referandumda 3 bin 552 kişi Erzurum için, 837 kişi de Bayburt için oy kullanmıştı. Yakın olduğu için sadece 2 köyün Bayburt’u tercih ettiği seçim sonuçlarına göre, Pazaryolu 35 köy ve 7 mahallesiyle Erzurum’a bağlı kalmıştı.

İlgili haberler:

Bu iki beldeden birini kurtaran formül!
Gitti belde, geldi mahalle
'Alın size Salyazı' demezler!
Salyazı'dan temkinli açıklama!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
m.kaçan 9 yıl önce

bizdeki yöneticiler anca günü kurtarma peşinde iki vekil olsun ki meclise boş oturmaya gidip yada en iyi ihtimalle başbakanla foto çektirmek için koşan ve bunun karşılığından sınırsız m.vekili hakkına sahip birileri daha çıksın.yok arkadaş bayburt ilçe olsun g.hane-erz.-trbzn. dan birine bağlansın en azından daha çok hizmet görür, hakkı daha çok savunulur.

Avatar
Cengaver 9 yıl önce

Nelerle uğraşıyoruz, hayret...

Avatar
vatandaş 9 yıl önce

Köyleri birleştir-Diğer illerin köylerini bağla-emeklileri ikamesini iste..Bunlarla olmaz kalkınma sadece kendini kandırırsın.Farzet 2 vekil çıkardın ne olacak Bayburtumuzun gençleri nerde çalışacak?Ekmeğini bu memlekette yaz-kış hangi işyerlerinde kazanacak.Bırakın bunlarıda işverenlere kolaylık sağlayın şu memlekete istihdam sağlayacak fabrikalar-atölyeler kursunlar.

Avatar
münir aşık 9 yıl önce

torba yasası ile üç ilçe bayburta bağlanır,sn c.başkanı,muhtemelen onaylar,nedeni
bayburtuçok seviyor ve bayburt hak ediyor,da ondan,yeterki bayburt ak.parti yönetimi ve vekil canla başla çalışsın,tabiki "AŞK"olsun.esen kalınız.

Avatar
ali 9 yıl önce

sağlık için bayburt a geliyorlarsa bayburt hastanesi neden herkesi erzurum ya da trabzon a gönderiyor arkadaş.