Altı ay önce saatler bir saat ileri alınmıştı, cumartesi gecesi saat 04’te de bir saat geri alındı.
Saatlerin 1 saat ileri alınmasıyla 800 milyon-1 milyar kilovat saat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor…
Güneş erken doğunca insanlar da işe erken başlıyor.
Geri alınmasa diyenler olacak ama o zaman da çift tedrisatlı okullarda okuyan bilhassa küçük çocuklar perişan olacaktır. Sabahın altısında okula gidenler akşam altıda eve gelenler var.
Şu okullardaki çift tedrisatı bir türlü çözemedik. Ama mutlaka bir program dahilinde çözmemiz gerekiyor.
Yıldızlar, ay, güneş yazın erken doğuyor akşam olunca da hava geç kararıyor. Gündüz 18-19 saat oluyor, insanlar da daha uzun zaman çalışıyorlar. Yazdan kışa hazırlanmak ta başka türlü olmuyor tabii.
Kış hazırlıkları, kış yiyeceklerinin hazırlanması da bu uzun günlerin sonunda güzün yapılıyor. Yaratan öyle güzel bir düzen yaratmış ki, o düzen birazcık şaşsa birazcık fazla sıcak olsa kutuplarda ayılar rahatsız oluyor üreme yapamıyorlar.
Soğuğun rahatsız ettiği yerlerde de yine tersi bir durum yaşanıyor.
Dünyada bir sürü yerde ve de Türkiye’nin doğu bölgelerinde yaşanan soğuklar da üretime engel oluyor. Yollar kapanıyor insanlar, hastalar kızaklarla vs. bin bir güçlükle taşınabiliyorlar.
Bu şehirlerimizde, güzün gazdan, tuza, buğdaydan, una yiyecek stokları hala yapılıyor. Stok yapmayınca aç kalma korkusu yaşıyor insanlar. Hayvanlar için de saman, arpa, kepek stoklanıyor.
Dünya üzerindeki yiyecekler de yakacaklar da her gün alarm veriyor. Milyonlarca aç insana her geçen gün yenileri ekleniyor. Yeni bir dünya savaşı çıkarsa bu yiyecek yetmezliğinden çıkar deniliyor.
Dünyadaki yakacak stokları da alarm verdi. 10 gün kadar önce Ankara gazetelerinde bir haber okuduk. Bu haberde, Ankara’ da aylık 300,00 TL ‘lik doğalgazdan daha fazla gaz verilmiyor“ diye yazıyordu.
Yiyecek, içecek ve yakacak her zaman ölçülü ve itinalı kullanılmalı. Bu alışkanlık çocuklarımıza özellikle öğretilmelidir.
Bizler, evinin önünde ırmak ta aksa suyu idareli kullan, diyen bir peygamberin ümmetiyiz, unutmayalım.
Saygı ve sevgilerimle.