• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çocuğuma öğrenme güçlüğü tanısı kondu ARMAĞAN PINAR ADANAR

Çocuğuma öğrenme güçlüğü tanısı kondu

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.08.2014, 00:00
8 yaşındaki oğlumuza öğrenme güçlüğü tanısı konuldu. Ve özel eğitime gitmesi gerektiği söylendi. Kocam "benim çocuğum gerizekalı mı özel eğitime gidecekmiş?" diye karşı çıkıyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Bana özel eğitim hakkında bilgi verir misiniz?

Hanımefendi, her öğrenme güçlüğü yaşayan çocuk gerizekalıdır diye bir tanımlama yanlıştır. Öğrenme güçlüğünün sıklıkla zeka ile ilişkisi yoktur. Bizim eğitim sistemimiz çocuklardan her alanda başarılı olmasını bekler. Yani müzik zekasının yüksek olmasını, matematik zekasının yüksek olmasını, sözel zekasının yüksek olmasını bekler. Haliyle bu mümkün değildir. Eğitim sistemimiz maalesef görsel bellek üzerine kuruludur. Bu nedenle son dönemlerde okulda başarısız olan pek çok çocuğa öğrenme güçlüğü tanısı konmaktadır. Tanının doğruluğunu yanlışlığını tartışmam. Sonuçta bu alanda uzman olan meslektaşlarım tarafından tanılar konuluyor. Ama şunu söylemeliyim; çocuğunuzun kapasitesini görüp ona uygun eğitim verilmesi gerekir ki bunu yapacak olan, size bu konuda destek verecek olan kurum da özel eğitim ve rehabilitasyon merkezidir. Ama tabii eğer bütçeniz özel ders aldırmaya uygun ise bu alanda çalışan bir uzmandan evde ders de aldırabilirsiniz. Seçim sizin.

Evlenince düzelir diyorlar
Soru: 2 yıldır nişanlı bir genç kızım. Nişanlımla ilişkimizin başından bu yana sorunlarımız var. Sorunlarımızın nedeni onun sık sık alkol alması ve bana hakaret etmesi. Alkol almadığı zaman aramızda sorun olmuyor ama aldığı zaman bana sarıyor. Çoğu zaman susuyorum ama son zamanlarda ben de ona bağırmaya başladım. Çevremdekiler evlenince düzelir, alkol almaz şimdi bekar hayatı yaşıyor diyorlar. Ama ben açıkcası evlenmekten korkar oldum. Yardımla alkol almayı bırakır mı?

Cevap: Hanımefendi, her şey dozajında iyidir. Bir nesne aşırı tüketildiğinde kişiye zarar verir. Her gün alkol almak ve alkol aldıktan sonra hakaret etmek nişanlınızda bir sıkıntı olduğunu düşündürmekle beraber, kişinin kendisini görmeden hakkında herhangi bir ruhsal değerlendirme yapmak uygun değildir. Eğer nişanlınız kendisinde zemediği bir sorun olduğunu düşünüyorsa bir meslektaşımdan yardım alabilir. Lakin bir konuda sizi uyarmak isterim ki "evlenince düzelir" cümlesinin gerçekte pek de karşılığı yoktur. Bu nedenle nişanlınızla konuşup onu ruhsal destek alması için ikna etmenizi öneririm.

Bebeğimiz ağladığında o da ağlıyor
Soru: Eşim 3 ay önce doğum yaptı. Hamileliği sıkıntılı geçti. Düşük tehlikesi olduğu için yatmak zorunda kaldı ve çok bunaldı. Doğumdan sonra ise sinirli oldu. Her şeye hemen kızıyor. Ne annemi ne de annesini evde istemiyor. Bebeğimiz ağladığında o da oturup ağlıyor. Neyin var diye sorduğumda 'yok bir şeyim' diyor. Onun için çok endişeleniyorum.

Cevap: Kadınların büyük bir kısmı doğum sonrası depresyona girebiliyor. Kaygı miktarları epey artıyor, olumsuz düşünceleri artıyor, daha kolay öflenip, daha kolay ağlıyorlar. Bu durumda yapacağınız şey, eşinizi bir psikiyatri uzmanına götürmektir. Eşinizin tedavi olması gerekiyor. Depresyon, kişinin kendi iradesiyle üstesinden gelebileceği bir durum değildir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA