• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Karşıyaka Festivali’nde Martines’in gitar tınıları BÜLENT GÜRLÜK

Karşıyaka Festivali'nde Martines'in gitar tınıları

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.10.2014, 00:00
İzmir'de festivallerin artması, tüm yıla yayılması ve kentin adıyla bütünleşecek çapta ilgi uyandırması için, belediye yönetimlerimizin daha profesyonelce çaba göstermeleri gerektiğini yazıyorum hep...
Çünkü 'İzmir' ne yazık ki adının zihinlerde uyandırdığı büyüklükte bir 'festivaller kenti' kimliğini bir türlü edinemedi. Bunda hem Büyükşehir başta olmak üzere birçok belediyemizin kültür hizmetlerini sadece salon temeli atmakla sınırlı tutması, hem de düzenlenen festivallere yeterince destek çıkmayışlarının etkisi var.
***
İşte bu yoklukta yeni bir festivalin adını bile duymak beni heyecanlandırıyor. İlgiyle izlemek, sizlerle paylaşmak adına sabırsızlanıyorum... Geçen hafta, Karşıyaka Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası Karşıyaka Festivali de geleceğe ilişkin umutlarımızı artıran; etki dalgalarını tüm şehre yaymasını umut ettiğimiz bir organizasyon havasında geçti.
Sokaklarda şiddetin uğuldadığı bir dönemde 'Barış İçin Festival' sloganıyla harekete geçen belediye, üç gün boyunca tiyatro, konser, dans, sinema, resim ve fotoğraf sergileriyle kenti canlandırdı...
***
Hele festivalin başladığı perşembe gecesi, Karşıyaka Opera ve Tiyatro Salonu öyle bir konuğu ağırladı ki, gelemeyenler gerçekten etkileyici bir konseri kaçırdı.
Dünya çapındaki İspanyol gitarist Jose Luis Martines, verdiği resitalle resmen duygularımızın 'bam teli'ne dokundu. Kimi zaman hislendik, kimi zaman coşkuyla dolup taştık, Martines'in gitar tınılarıyla...
Konserin ilk bölümünde Diego Ortiz, Diego Pisador, Alonso de Mudarra, Marin Marais, Johan Sebastian Bach ve İsaac Albeniz gibi büyük klasikçilerin eserlerini seslendiren usta gitarist, ikinci yarıda kendi bestelerinden oluşan bir dinleti sundu. Çaldığı parçalardan birini de 'Senin için' diyerek aramızda oturan eşine armağan eden İspanyol sanatçının jesti ve samimiyeti de seyircilerden alkış aldı.
***
Karşıyaka Festivali kapsamında, Yeryüzü Sahnesi İzmir'in 'Benden Selam Söyle Anadolu'ya oyunu, Nazım Oyuncuları'nın şiirli şarkılı gösterisi 'Barış... Barış... Barış...', Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu'nun 'Persepolis', MDTİst Proje Grubu'nun modern dans gösterisi, Boğaziçi Caz Korosu'nun konseri, Sıcakkan Sanat Merkezi'nin 'Mutluluk Ormanı', Karşıyaka Belediye Tiyatrosu'nun 'Çizmeli Kedi' ve 'Ahududu' oyunları, film gösterimleri, resim ve fotoğraf sergileri sanatseverlerle buluştu.
Üç gün boyunca İzmirlilere coşkulu saatler yaşatan Karşıyaka Belediyesi'ni kutluyorum...

'Art Of Smyrna'dan ışıltılı bir gece...


Geçtiğimiz cuma, mücevher tasarımcısı Eser Elgür, Dream Design ve Grafiket Adworks'ün ev sahipliğini üstlendikleri, Swissotel Büyük Efes'te 'Art Of Smyrna' adlı ışıltılı bir sanat gecesine tanıklık ettik. İçlerinde dünya çapında isimlerin yer aldığı 25 sanatçının, tarihten günümüze İzmir'in güzelliklerini yansıtan 170 eseriyle tam bir sanat şölenini yaşadık.
İş, sanat, basın, sivil toplum ve cemiyet hayatının önde gelen isimlerinin de bulunduğu 600 davetlinin katıldığı gecede; mücevher, resim, fotoğraf, minyatür, ebru, cam, seramik, heykel, vitray, halı ve obje tasarımından oluşan sergi gerçekten baş döndürücüydü.
Altı Nokta Körler Derneği yararına böyle bir etkinliğe imza attıklarını söyleyen Eser Elgür, aynı eserlerin 2015 Ocak'ta Sofya'da, 12 Mart 2015'te Paris Centre Anatolia Galeria'da ve 19 Mayıs 2015'te de Alaçatı Port'ta sergileneceğini dile getirdi. Zuhal Olcay'ın da şarkıları ve performansıyla renk kattığı geceden, böylesine büyük sanatçıları ve yapıtlarını bir araya getirecek etkinliklerin devamını dileyerek ayrıldık...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA