• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
TOBAV İzmir’den ikinci çağrı! BÜLENT GÜRLÜK

TOBAV İzmir'den ikinci çağrı!

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.11.2014, 00:00
TOBAV İzmir'in, TÜSAK'a karşı ikinci Hukuk-Sanat Buluşması'nı İzmir'de gerçekleştirme çağrısını köşeme taşımıştım. Geçen yaza denk gelen o seslenişte TOBAV, planladıkları buluşma için ilgili kesimlerin öneri ve beklentilerini öğrenmek üzere kimi soruları da altına eklediği bir duyuru hazırlamış, Barolar Birliği ile Ankara'da temeli atılan ortaklığı İzmir'de daha somut adımlara dönüştürmek istediklerini ilan etmişti.
Hukuk ile sanat arasındaki dirsek temasının, TÜSAK'la mücadelede ana ekseni oluşturduğuna inandığım için ben de bir yazı yazmış ve bu çağrıya ilgisiz kalınmasını eleştirmiştim. Bunun üzerine bazı sanatçı dostlarımız, 'Türkiye Sanatçılar Girişimi' ve 'Türkiye Tiyatro Platformu'nun da Hukuk-Sanat Buluşması'nın tarafı olduğunu, tek başına hareket eden TOBAV'ın diğer oluşumları dışlayan bir görüntü çizdiğini söylediler.
***
Tartışmaların ardından TOBAV İzmir, 2'nci Hukuk Sanat Buluşması'nın yol haritasına ilişkin düşüncelerini yenileyen ve yanlış anlamaya yol açmayacak bir dizi tavsiyeyi içeren yeni bir bildiriye imza attı.
Önceki yazımdan sonra alevlenen tartışmalara son vereceğini umduğum ve Barolar Birliği'nin samimiyetini sınamak adına yol gösterici bulduğum bu metnin kendimce öne çıkan bölümlerini paylaşmak istiyorum:
***
"20 Ocak 2014'te Ankara'da yapılan Hukuk Sanat Buluşması'nda Türkiye Sanatçılar Girişimi, Türkiye Tiyatro Platformu, TOBAV ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) arasında imzalanan ortak protokolle, hukuk ve sanatın kadim dostluğu, günümüzde sanata yapılan haksız girişimlere karşı yeniden pekiştirilmiştir. Tüzük ve yasalarımızın yerini alacak, özerkliğimizi koruyan, güvencemizi sağlayan bir sanat kanununun çağdaş ilkelere bağlanması ile ilgili profesyonel kadroların bir araya geldiği ortam yaratılmıştır.
Şimdi yapılması gereken, TBB'nin önderliğinde II. Hukuk Sanat Buluşması'nın Ankara'da düzenlenmesi ve bileşenlerle kapalı bir toplantıyla alınan kararların ikinci bir toplantıda, I. Hukuk Sanat Buluşması'ndan sonra kurulan diğer oluşumlarla paylaşılması ve ortak hareket kararı alınmasıdır.
Şu anda önceliğimiz proje bazında çalışmak, bunların gelişmesi ve gerçekleşmesini sağlayacak Türkiye çapında bir yürütme kurulunun oluşmasına katkı koymaktır. Birleştirici unsur olmak; markalaşmak değil, çalışmak ve gönüllü davranmaktır.
Umarız samimi çabamız diğer bileşenlerimiz tarafından iyi niyetle algılanır. Bu süreçte her türlü eleştiri ve öneriye açık olduğumuzu belirtmek isteriz. Kısa süre önce yapılan haklı eleştirilerin bu sunuşa sebep olduğunu belirterek, I. Hukuk Sanat Buluşması'nda çok emeği olan Tiyatro Platformu eski Başkanı sevgili Ragıp Yavuz'a teşekkürlerimizi sunmak isterim.
Asıl olan bu zor süreçte benzeyen değil, bileşen olabilmektir. Çağdaş insanın örgütlü insan olduğunu topluma anlatabilmek, aynı amaç doğrultusunda birlik olabilmektir. Bu açıklama Tüm sanatçı ve sanat emekçilerine, sanata gönül verenlere çağrımızdır."
***
TOBAV İzmir Başkanı Hale Gökalpsezer'in imzasını taşıyan ve TBB'yi göreve çağıran yukarıdaki satırlar yabana atılmamalı. Ben TÜSAK'ın şu haliyle çıkacağına kesinlikle inanmıyorum! Çünkü o taslağın önü hukuki engebelerle dolu. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, eğer siyasi beklentilerine vitrin oluşturmak amacıyla bu işe soyunmadıysa, içtenliğini kanıtlamalı ve TÜSAK'ın hukuksal açıdan foyalarını bir bir önümüze dökmelidir.
Hatta TÜSAK iptal edilse bile hukuk-sanat arasındaki köprüler atılmamalı, sanatçıların özerkliğini koruyan, görev tanımının sınırlarını çizen ve yasal güvenceler getiren yeni bir taslak çalıştayı devam etmelidir.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA