• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
IMF 2014’den umutlu CAHİT SÖNMEZ

IMF 2014'den umutlu

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.04.2014, 00:00
IMF "Dünya Ekonomik Görünümü" raporunu yayımladı. Raporda İMF'nin küresel ekonomiler hakkındaki öngörüleri yer alıyor. Başlığa bakıp hemen sevinmeyin... Umutlu olduğu ülkeler gelişmiş ülkeler çünkü, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin bazı risklerinin arttığı vurgusunu yapmayı ihmal etmiyor IMF.
Ekonomik performanslara bakış açısından önce, IMF'nin ön plana çıkardığı ve ekonomilerin tümünü yakından ilgilendiren 3 temel risk faktörünü sıralayalım...
Birincisi gelişmekte olan ülkelerde riskler artıyor, ikincisi gelişmiş ülkelerdeki beklentilerin altındaki enflasyon oranları ve son olarak artan jeopolitik riskler... Gelelim detaylara... IMF'nin raporundaki gibi önce ABD ve AB...

BÜYÜME HIZI YÜKSELİYOR
ABD ekonomisi beklentilerden daha hızlı toparlanıyor. Geçen yılın ikinci yarısında yüzde 3.25 büyüme hızına ulaştı. Üstelik iç talebin yanı sıra dış talepte yani ihracatta destekledi büyüme hızını. Ancak 2014 yılının ilk aylarındaki kötü hava koşulları bu büyüme hızını biraz yavaşlatmaya başladı. Yinede IMF, ABD ekonomisinden bu yıl ve 2015 yılı için umutlu ve son yıllarda yakaladığı yüzde 2'nin biraz üzerindeki ortalama büyüme hızını koruyabileceği düşüncesinde. Büyüme hızı beklentileri 2014 için yüzde 2.8 ve gelecek yıl için yüzde 3 seviyesinde. Umutlu olmasını ise iki faktöre bağlıyor IMF; parasal genişleme ile büyümeye destek gelmesi ve kolaylaştırılmış banka kredi kanallarının geçerli olması.
Son iki yıl yüzde 0.7 ve 0.5 küçülen Euro Bölgesi ekonomileri bu yıl toparlayıp pozitif büyümeye geçecekler. Her zaman olduğu gibi lokomotif ülke Almanya. Euro Bölgesi büyüme hızı bu yıl yüzde 1.2 ve 2015'te ise yüzde 1.5'e ulaşacak. Bu arada Almanya doğal olarak yüzde 1.7 büyüme ile ortalamanın üzerine çıkıyor IMF'ye göre. Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre gelişmiş ülkelerde enflasyon önümüzdeki iki yılda yine yüzde 2'nin altında kalacak. Tüketici enflasyonu bu yıl yüzde 1.5 ve seneye yüzde 1.7 seviyesinde olması tahmin ediliyor. İlginç bir öngörü petrol fiyatlarının 2014'de hemen hemen aynı düzeyde kalacağı ve 2015 yılında yüzde 0.6 gerileyeceği yönünde yapılmış raporda.
Gelişmekte olan ülkelere yönelik tahminler çok kötü olmasa da aşırı pozitifte değil açıkçası...

ENFLASYON GERİLİYOR
Gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızları geride bıraktığımız iki yılda sırasıyla 5 ve 4.7 düzeylerinde kaldı. Gelişmiş ülkelerin toparlanması ve ithalat taleplerini artıracak olmaları gelişmekte olan ülkeleri kısmen olumlu etkileyecek ve büyüme oranları iki yılda sırasıyla yüzde 4.7 ve yüzde 5'lerde gerçekleşecek. IMF'nin beklentisine göre gelişmekte olan ülkelerde enflasyon düşüş trendine giriyor. 2013 yılında ortalama yüzde 5.8 olan enflasyon önce yüzde 5.5'e ve sonrasında yüzde 5.2'ye inecek.
Rapora genel bakışın ardından Türkiye ile ilgili tahminlere de bir göz atalım... Daha önce yüzde 3.1 büyüme öngören IMF bunu yüzde 2.3'ye revize etmiş. Benzer beklentileri geçen haftalarda derecelendirme kuruluşları da yapmıştı. Büyüme hızının sert düşeceği ortak paydasında birleştiler. Enflasyon seneye yüzde 6.5'e gerileyecek ve bu yılı yüzde 7.8 ile kapatacak. Dikkat ederseniz enflasyon konusunda da ağız birliği yapmış gibiler IMF ve derecelendirme kuruluşları. Hatırlayacağınız gibi Orta Vadeli Program'da bu öngörüler oldukça iyimser. Büyümenin bu yıl yüzde 4 ve seneye yüzde 5 olması, enflasyonunda yüzde 4'e inmesi hedef olarak gösterilmişti.
Sözün özü son 10 yıldır balayı yaşayan gelişmekte olan ülke ekonomileri, gelişmiş ülkelerin toparlanmalarıyla mevcut tempolarını yitirecek gibi görünüyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA