• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Orta vadeli öngörüler CAHİT SÖNMEZ

Orta vadeli öngörüler

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.07.2014, 00:00
Merkez Bankası bu yılın ikinci "Enflasyon Raporu"nu yayımladı. Hem mevcut durumu hem de ileriyi yönelik öngörüleri kapsayan raporda beklendiği gibi enflasyon oranında revizyona gidilmemiş. Daha önceki tahminlerle uyumlu olarak enflasyonun yılı yüzde 6.4 ile yüzde 8.8 aralığında kapatmasının yüzde 70 olasılıkla mümkün olduğu vurgulanıyor.
Öncelikle Merkez Bankası'nın mevcut durumla ilgili yaptığı dikkat çeken tespitlere değinelim...
Yılın ikinci çeyreğinde finansal koşullarda belirgin bir iyileşmenin başladığı finansal koşullar endeksinden rahatlıkla izleniyor. Mart sonu itibariyle bir taraftan küresel risk iştahı artarken diğer taraftan iç belirsizlik azalmaya başladı ve Türk Lirası'nın uzun süreli değer kaybının sonrasında tam tersi süreç devreye girdi, böylece TL değer kaybının büyük kısmını geri aldı.

TALEP BİLEŞENLERİ

Finansal koşullardaki düzelme ne yazık ki geride bıraktığımız 3 ayda enflasyon için geçerli olmamış. Özellikle gıda fiyat enflasyonu ulaştığı iki haneli rakamla öngörülerin epey üzerinde kalmış. Doğa koşullarının yarattığı arz yönlü kısıtların yanı sıra enflasyonun yüksek seyrinde Türk Lirası'nda gözlenen değer kaybı ve bunun sonucunda döviz kuru geçişkenliğinin yüksek olması faktörü kritik rol oynuyor.
Talep koşullarının geldiği noktayı ise şöyle tanımlıyor Merkez Bankası; Son çeyrekte ihracatın ithalattan daha fazla artması dış talebin de devreye girmesini ve talep bileşenlerinde dengelenmenin olumlu etkilenmesini sağlıyor. Ancak, bir ekleme yapalım... Faizlerin aşağı gelmesi nihai yurtiçi talebini de hareketlendirmeye başlamış görünüyor. Bu arada ivmelenmede özel kesimden öte kamu kesiminin talebindeki artış etkili olmuş.
Merkez Bankası'nın para politikalarının başarısında önemsediği maliye politikasının mevcut durumuna da göz atalım...
Merkez Bankası, Maliye tarafından yapılan vergi ayarlamalarının ve yönlendirilen fiyatların enflasyon hedefleri ve otomatik fiyatlama mekanizmaları ile uyumlu olduğu inancında. Maliye cephesinde bir sorun olmadığından Merkez Bankası Orta Vadeli Program'da vurgulanan projeksiyonları temel almaya devam edeceğinin altını çiziyor Raporda.

GÖRÜNÜM VE TAHMİNLER
Gelelim orta vadeli görünüm ve öngörülere...
Merkez Bankası orta vadeli tahminler oluşturulurken yine temkini elden bırakmamış; "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ve risk primi göstergelerinde gözlenen iyileşmenin devam edeceği varsayılmıştır." Temkinli duruşunun diğer bir kanıtı da kredi hacmindeki artış oranını belli bir sınırda tutmaya çalışmasından anlaşılıyor. Merkez Bankası açısından kredi hacmindeki artışın yüzde 15'lerde kalması gerekiyor. Malum, kredilerin bu önemli eşiği aşması durumunda tasarruf oranları düşüyor, iç talep, enflasyon ve tabi ki cari açık yükseliyor.
Merkez Bankası bu yıl ve önümüzdeki 12 ve 24 aylar için enflasyon hedeflerine yönelik öngörülerini diğer iktisadi birimlerin beklentileri ile karşılaştırmalı vermiş. 2014 yılında Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini yüzde 7.6 iken iktisadi birimler yüzde 8.1 enflasyon oranını öngörmüşler. 12 ve 24 ay sonra sırasıyla enflasyonun yüzde 6.6 ve yüzde 5 gerçekleşmesini beklerken Merkez Bankası diğer birimler yine tahminlerini biraz daha yukarda tutmuşlar.
Sözün özü, enflasyon raporundaki bilgi ve öngörülere göre 2014'ün enflasyon hedefi de tutturulamayacak gibi görünüyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA