• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Anıt çınarlar emin ellerde ERKİN USMAN

Anıt çınarlar emin ellerde

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.04.2014, 00:00
Buca Kaynaklar Meydanı'nda bulunan çınar ağaçlarının teknik anlamda koruma altına alınması ve ömürlerinin uzatılması amacıyla Ege Üniversitesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, ortak bir çalışma başlattı.
Kaynaklar Merkez Mahalle Muhtarlığı'nın dilekçesi üzerine İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınan karar gereğince; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Belediyesi, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi uzmanlarından bir komisyon oluşturuldu. Komisyon bakım ve restorasyon kararı verdi.
***
Kaynaklar ile özdeşleşen anıt çınar ağaçlarının bakım, onarım ve restorasyon işinin yapılması ve peyzaj projesinin hazırlanması için Büyükşehir Belediyesi ile Ege Üniversitesi protokol imzaladı. Ardından da Büyükşehir bakım çalışmalarına hızlı başladı.
Anıtlar Kurulu tarafından tescilli olan ağaçların korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı 1 Numaralı K.T.V. Koruma Bölge Müdürlüğü'nün müracaatı üzerine Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin imzaladıkları ortak protokol çerçevesinde üniversite hazırladığı projeyi uygulamaya başladı.
* * *
Projede Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erhan Küçükerbaş, Prof. Dr. Tanay Birişçi, Doç. Dr. Emine Malkoç True, Araştırma Görevlisi Gülşah Kaçmaz görev alıyor. Uygulama safhasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Park bahçeler Daire Başkanı Ziya Çavdar, Yeşil alan Planlama Şube Müdürü Tevfik Bettemir, Müge Denizbal, Engin Düzgün gibi uzmanlar görev yapıyor.
Kaynaklar'a gelerek muhtar Erhan Şen'le görüşüp fikir alışverişinde bulunan, bu arada ağaçların fotoğraflarını çeken ve projelerini kısa zamanda hazırlayıp hayata geçiren ekip, Platanus Orientalis adı verilen ağaçların bakımı ve ömrünü uzatmayı amaçlayan çalışmaları şu ana maddeler halinde gerçekleştiriyor:
1 - Kuru dallar kesilip temizlenecek.
2 - Kanserli dallar saptanıp uzaklaştırılacak.
3 - Kesilen yerler özel macunla kaplanacak, ağaç gövdesinde görülen yaralar temizlenecek.
4 - Böcek ve hastalık zararlı etmenlerine karşı gerekli ilaçlamalar yapılarak hastalık ve zararlılardan ağaçların belirli bir süre korunması sağlanacak.
5 - Ağacın iç kısımlarında gerekli temizlikler ve ilaçlama yapıldıktan sonra iç yüzeyler özel bir madde ile izole edilecek.
6 - Kök ve çevresi beton ve taşlardan arındırılarak kök ve gövdeye baskı yapan yabancı maddeler ortamdan uzaklaştırılacak.
7 - Ağacın kolayca düşme ve kırılma riski bulunan dal ve gövdeleri gerekli çelik bağlantılarla sağlamlaştırılacak.
8 - Açık yara yerleri su almayı önleyecek şekilde elek tellerle ve bilahere özel bir sıva maddesi ile kapatılacak.

küpe
Hiçbir tehlikenin baş göstermeyeceğine inanmak çok tehlikelidir.
A. Lincoln

günün fıkrası

İçki öldürür

Fransız albayı askerlerin içki içmelerine engel olabilmek için kantinin duvarına bir levhe astırmıştı. Levhada "içki öldürür" diye yazıyordu.
Ertesi gün, oradan geçen albay ne görsün?
Biri yazının altına şunları ilave etmemiş mi?
"Askerler ölümden korkmaz."

geçmişten
Kardinalin ruhu

Ondördüncü Louis'in nedimelerinden biri, günün birinde Kral'ın huzuruna meyus bir tavırla girdi, ahlaksızlığı ve riyakarlığı ile ünlü bir kardinalin ölümünü haber vermek istedi.
"Haşmetmeab..." dedi ve ekledi:
"Kardinal Hazretleri az önce ruhunu Tanrı'ya teslim etti."
Kral üzgün olmayan bir sesle cevapladı:
"Hiç zannetmem ki, o ruhu Tanrı kabul etmiş olsun..."

laflama
* "Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık" sözünün kadıncası "aşağı tükürsen ruj yukarı tükürsen rimel mi?"
* Bana kara diyen dilber... Karaktersiz olmaktansa kara olmayı yeğlerim yani!
* Söz konusu vatandaşa eziyetse, gerisi teferruattır! "Günah benden gitti" diyenleri anlayamıyorum. Onlara sormadan geçemeyeceğim. Siz haşa Allah'mısınız?
* Benim gönlüm sarhoştur yıldızların arasında diyorsun, sarhoş olursun elbette... 70'lik rakıyı götürdün, ayık mı duracaktın?
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA