• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ünlü mimarların gözü İzmir’de! ERKİN USMAN

Ünlü mimarların gözü İzmir'de!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.10.2014, 00:00
İzmir, dünya mimarlık çevrelerinin 2015 gündemine girdi. Mimarlık eğitiminde uluslararası çapta üne sahip Architectural Association (AA), yeni yıldaki çalışma sahalarından biri olarak burayı belirledi. Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü işbirliğiyle 29 Ocak-8 Şubat tarihleri arasında, 'Akdeniz'in geleceği' temalı mimarlık okulu düzenlenecek. Dünyanın en ünlü mimarlık ofislerinin yöneticileri ile İngiltere'de bulunan AA'dan ve farklı üniversitelerden akademisyenler gelecek.
***
11 gün boyunca İzmir'in adeta röntgeni çekilecek. Antik çağlardan bu yana yaşamın izleri sürülecek, tarih boyunca liman kenti olmuş İzmir'de ticaret, deniz ve şehir hayatı arasındaki etkileşim incelenecek. Diğer Akdeniz şehirlerinden farkları, 10 bin yıla dayanan geçmişinin günümüzdeki yansımaları, kıyı düzenlemeleri ve İzmirlinin beklentileri de araştırılacak. Elde edilen tespitler ve öneriler, başta uluslararası mimarlık çevreleri olmak üzere tüm dünyanın bilgisine sunulacak.
* * *
Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Erdoğdu Erkarslan, AA gibi ekol bir mimarlık okulunun İzmir'e geliyor olmasının önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Erkarslan, kentin hem tanıtımı hem de şehirleşmede sağlıklı gelişimi ve kentsel dönüşüm açısından katkıları olacağına değindi, şunları söyledi: "Bu temayla daha önce Yunanistan'da, Hırvatistan'da, Cezayir'de ve Beyrut'ta da düzenlenmiş. Ülkemiz ve İzmir için ise bir ilk olacak. Öncesinde öğrencilerimiz ön çalışma gerçekleştirecek. Tüm sahil boyu taranacak, özellikle kıyı kullanımına yoğunlaşılacak. Katılımcılarla paylaşılacak bu çalışmalar ışığında da detaylı saha incelemeleri yapılacak. Gelecek yılın başından itibaren mimarlık çevreleri bu toprakları konuşacak, gözler üzerimize çevrilecek."

ege'den
Germiyan'da yarın festival var!

Çeşme Belediyesi'nin düzenlediği Germiyan Festivali'nde; bölgenin zengin kültürü, sergi, atölye ve gastronomi seminerleri eşliğinde ziyaretçilerle buluşacak; bölgede yaşayan bir çiftin de yöre geleneklerine uygun olarak evlendirileceği etkinlik, 'köy düğünü' havasında geçecek
Turizm cenneti Çeşme; Alaçatı Ot Festivali ve Sakız Koyunu Şenliği'nin ardından yeni ve özgün bir etkinliğe daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Çeşme Belediyesi'nin sponsorluğunda Alaçatı Ot Festivali'ni de düzenleyen Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği'nin yönetimi altında yapılacak şenlik; ilçenin geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan köklü bir tarihe ve kültüre sahip Germiyan Mahallesi'nde gerçekleşecek. 24-26 Ekim tarihinde 'Germiyan Festivali' adıyla düzenlenecek şenliğin sloganı ise 'Bereketli Toprakların Büyüsü' olacak.

küpe
En güzel savaş, insanın kendi nefis ve ihtiraslarına karşı giriştiği mücadeledir.
Arap Atasözü

günün fıkrası
Ötekiler nerede?

Küçük afacan, annesines yaklaşarak eteğinden çekti ve:
"Anneciğim, benim öteki kardeşlerim nerede?" dedi.
Anne hayretle sordu:
"Hangi kardeşlerin oğlum. Sen bir tanesin..."
"Ben de öyle biliyorum. Ama babam hep 'Annen seni doğururken ben de dokuz doğurmuştum' diyor da..."

Hayattan dersler
Bilge

Hayatından hep şikayet edip durdu çırak.
Okumuş, gün görmüş bilge ustası ona bir avuç tuzu, bir bardak suya koyup içmesini istedi. Çırak denileni yaptı.
"Nasıl buldun?" diye sordu ustası.
"Acı. çok acı" dedi çırak.
Bu defa ustası onu bir göl kenarına götürdü. Göle bir avuç tuz atıp, sonra da suyundan içmesini istedi.
Çırak hemen emre uydu. Bilge şu anlamlı sözleri söyledi:
"Hayattaki acılar da bir avuç tuza benzer. Yeter ki, sen bardak değil, göl ol."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA