• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Herbiri İzmir’in Onuru olmayı haketmişti HÜROL DAĞDELEN

Herbiri İzmir'in Onuru olmayı haketmişti

hurol.dagdelen@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.09.2014, 00:00
Bir olayı yaşamadan değeri anlaşılmıyor, insanların gözlerindeki ışığı görmeden de verilen ödülün ne kadar önemli olduğu...
Ege Magazin Gazetecileri Derneği'nin geleneksel hale gelen "İzmir'in Onurları" ödül töreni, işte bu insani vefa duygusunu anımsattı bana, yeniden...
Ödül alan bu insanlar, İzmir'e ve yaşadıkları ülkeye, Türkiye'ye hizmeti dokunmuş kişilerdi...
Edebiyat, gösteri, sanat ve insan ilişkileri alanında...
Ödül alanlardan bir bölümünü yakından tanıyorum, çabalarına tanığım... Çodğu kez köşemin konuğu da oldular. Onlarla ve yaptıklarıyla hep gurur duydum. İzmir'i yüceltme mücadelelerinde ne çok efor sarf ettiklerini iyi bilirim.
İşte özellikle çabalarını yakından bildiğim insanların ödüle uzanma öyküleri...
****
Bu isimlerden biri Muzaffer İzgü'ydü. Ülkemizin en önemli edebiyat değerlerinden biri olan İzgü, hiciv kitaplarıyla, bizim ve bizden sonraki neslin gerçekleri görmesinde etkili olan kalemlerden biriydi. Bugün onun çocuk kitapları, hala bir numara...
Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar'dan ödülünü aldığında yaşadığı sevinci görmeliydiniz, kitaplarında yazdığı çocuklar gibi şendi, gururlu ve coşkuluydu. Gözlerinin için gülüyordu.
Belki yüzlerce ödül aldı İzgü... Ama "İzmir'in Onuru" olmak, ona mutluluk vermişti, işte bunun için "Bütün kitaplarımın ana kaynağı İzmir'dir. Bu topraklarda yazdım hepsini, gururluyum" derken, vurgulamak istediği aslında buydu.
***
"İzmir bir sanat kentidir" diyebiliyorsak eğer, bunu bir marka değeri olarak dile getiriyor, yaşadığımız topraklara yakıştığını hissediyorsak, bunda kuşkusuz İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın (İKSEV) büyük emeği vardır. Sanatın büyüsünü, hayatını televizyon başında geçiren bir topluma hissettirmek büyük emek ister. Özveri, hayati kararlar, risk almak ve liderlik kimliği gerektirir. İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, İzmir'in sanat kenti olması için çok büyük adımlar attı, İzmir'i dünyaya bu yönüyle tanıttı. Kuşkusuz çok büyük ödüller aldı ama İzmir'in onuru olmak, baştacıydı. Ödülünü Bornova Belediye Başkanı Atilla'dan alırken, büyük gurur yaşıyordu.
***
İzmir sadece sanat değil, kuklayla da bir dünya markası oldu. İzmir Kukla Festivali, dünya literatürüne girdi, uzun ve gurur verici bir emek sonucunda... Yaratıcısı ise tüm olumsuzluklara karşın büyük bir mücadele veren, bundan asla yılmayan, küsmeyen, maddi ve manevi sorunlar yaşasa da belli etmeyen Selçuk Dinçer'di... Bir sanat adamı olan Dinçer, İzmir'i bu kukla cenneti haline getirmiş, unuttuğumuz bir sanat değerine bizleri kavuşturmuş, İzmir'e bir marka değeri kazandırmıştı.
"İzmir'in Onuru" olmak hakkıydı...
***
Ya Sancar Maruflu... O müthiş empati gücüyle, sadece İzmir'in değil, Türkiye'nin yakından tanıdığı bir isim.. Karşıyaka'da doğup büyüyen, bu kültürü hayat felsefesi haline getiren, İzmir'in unutulmaya yüz tutmuş değerlerini yaşatan, ayakta tutan Maruflu, belki de gecenin en duygusal insanlarından biriydi.
Bugüne kadar binlerce ödül veren, vefa pınarı olan Maruf lu, belki de ilk kez bu kadar önemli bir ödülü alıyordu; "İzmir'in Onuru" olmak ona yakışmıştı.
***
İzmir'de çocukların sesi, annesi olan Neşecan Hürtürk de o mütevazi kimliğiyle sahnedeydi. Çok şey yaptı çocuklar için, yalnızlığını, çaresizliğini paylaştı. Umut oldu onlara ve "İzmir'in Onuru" olmak hakkıydı...
***
Ege Magazin Gazetecileri Derneği Başkanı Mehmet Kurt ve yönetim kurulu üyeleri, "İzmir'in Onurları"nı belirlerken hiçbir ayrıntıyı kaçırmadı, bu yüzden her ödül alan, bu onuru sonuna kadar haketti.
Dün olduğu gibi bugün de...
Geceden duyduğum gurur, bu özel etkinliğin desteklenmesi ve basın emekçilerinin yalnız bırakılmamasını hissettirdi bana...
İzmir, kendisine vefa göstereni hiç unutmaz, bilirim.

GÜNÜN SÖZÜ
Eleştiriden kaçınmak istiyorsan, hiçbir şey yapma, hiçbir şey söyleme, hiçbir şey olma!..
Edward Hubbard

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA