• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Nasihat vermek

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.10.2014, 00:00
Çocuklarınıza sık sık nasihat verin. Anne- baba veya dede- nine olarak onlara akıl vermeniz gerekir. Her ne kadar bir kişiye akıl verdiğiniz zaman aslında ona alttan alta "senin kafan çalışmıyor" demiş olsanız da boşverin. Genel olarak tüm insanlar ama özellikle de ergenlik dönemindeki çocuklar bu tür davranışlardan çok hoşlanırlar. Onlara sürekli olarak, ne yapmaları ve neleri yapmamaları gerektiğini tekrar tekrar anlatın. Bir şeyi anlatırken de hep kendinizden örnekler verin. "Ben senin yaşındayken.. bizim zamanımızda" diye başlayan konuşmalar yapın. Tabii ki bu konuşmayı yaparken de kendinizin ne kadar bilgili ve deneyimli olduğunu, onun ise kafasının çalışmadığını hissettirmeniz gerekir. Onu çok sevdiğiniz için onu eleştirdiğinizi anlatın. "Şimdi anlamıyorsun ama ileride annebaba olunca bize hak vereceksin" deyin.
Örneğin çocuğunuzu sigara içmeye başlatmanın en garantili yolu ona bu konuda sık sık nasihat vermektir. Hatta bu nasihatları verirken elinizde içtiğiniz sigara da olabilir. "Bak çocuğum bu sigara çok zararlıdır sakın içmeye başlama" diye akıl vermek yetmez. En iyisi onu biraz da tehdit etmektir. "Eğer sigara içmeye başlarsan..." diye başlayın, sonrası sizin yaratıcılığınıza kalmıştır. Özellikle ergenler bu tür tehditlerden çook olumlu etkilenirler.
Çocuklar ders çalışma konusunda uyarılmaktan da çok hoşlanırlar. Onları sık sık karşınıza alın, çalışmasının ne kadar önemli olduğunu, onunsa yeterince çalışmadığını tekrar tekrar anlatın. Onlara başka çocukların nasıl da gayretli ders çalıştığını ve başarılı olduğunu anlatın. Oysa oğlunuz veya kızınızın yeterince çalışmadığını ve zaten de başarılı olamayacağını tekrarlayın. "Sana güvenmiyorum, zaten başarılı olamazsın" demenizden ergenler muazzam hoşlanırlar. Çocuklarınızın spor yapmasına, sinemaya gitmesine ve roman okumasına izin vermeyin. Örneğin top oynadıktan sonra da çocuğunuza "İşte böyle top oynadığın için başarısız olacaksın" deyin. Özellikle de siz evde yüksek sesle TV seyrederken onu dersleri ile ilgilenmesi yönünde uyarın. Bu arada, siz anne ve babalar sakın ola da evde kitap okumayın. Çocuğunuz sizi kitap okurken görüp örnek alabilir. Olabildiğince tüm boş zamanlarınızda boş boş TV seyredin.
Aslında bu nasihat vermeler çok işe yarar. Ama ne yazık ki siz anne babalar benim bu uyarılarımı yeterince dinlemiyorsunuz.
(Eğer çocuğunuz size bir soru soruyor ve bilgi almak istiyorsa elbette ona bilgi almak istiyorsa elbette ona bilgi vermelisiniz. Bu tür bir iletişim aşağıdaki mizahi yazının dışındadır.)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA