• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Eviniz hayvan dostlarınız için tehlikelerle dolu

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.11.2014, 00:00
Evlerimiz, sokakla karşılaştırıldığında evcil hayvanlarımız için elbette çok daha güvenli alanlardır. Bununla birlikte evcil hayvanlar içinı her evde alınması gereken bir takım basit önlemler vardır. Zamanında bu önlemleri almak, kedilerimizi olası kazalardan korumak açısından hayati önem taşır.
* Pencereleri, balkon kapılarını ve sokak kapısını asla açık bırakmayın. Pencere ne kadar yüksekte olursa olsun, kediniz sırf meraktan, gördüğü bir böceği yakalamak için ya da buradan gelen kuş seslerinin büyüsüne kapılarak bu pencereye sıçrayabilir ve aşağıya düşebilir.
* Yeni yeni evlerimize giren sandıklı baza-yataklar hem evdeki çocuklar için, hem de küçük hayvan dostlarımız için tehlikeli olabilirler.
* Yavru kediler her şeyi keşfetmek adına nihayet alafranga tuvaletle karşılaşacaklardır. Kapağını hem hijyen, hem de emniyet için kapalı tutmaya özen gösterin.
* Yavru kedinizi evde bulma problemi yaşıyorsanız ya da üzerine basma endişeniz varsa, minik bir çıngırak ve uygun bir tasma ile bu sorunu çözebilirsiniz. Tasmanın kedinin boyutuna uygunluğu çok önemlidir. Bu sayede eğer kediniz bahçeye çıkıyorsa avlanırken kuşlara zarar vermesini de engellemiş olursunuz.
* Mutfak kapısını kapatmanızın mümkün olmadığı zamanlarda ocak üzerinde sıcak tencere, kızgın yağ, çaydanlık vb. tehlikeli unsurlar bulunmamasına dikkat edin.
* Çamaşır makinesini, bulaşık makinesini ya da fırını çalıştırmadan önce mutlaka içine bakın. Makinenin kapağını kapatırken bir anlığına başınızı öte yana çevirmeniz, meraklı bir kedinin içeri girmesi için yeterlidir. Bu nedenle içini dikkatlice kontrol etmeden asla cihazı çalıştırmayın.
* İlaç, deterjan vb. zehirli maddeleri kedinizin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edin.
* Evinizde ya da balkonunuzda saksı bitkileri yetiştiriyorsanız, bunları kedinizin ulaşamayacağı yerlerde tutun. Kediler kendileri için zararlı, hatta zehirli olan bitkileri yiyebilirler.
* Ütü yapacağınız zaman, ütüyü fişe takmadan önce mutlaka kedinizi odadan çıkarın ve kapıyı kapatın.
* Kısa mesafelere giderken bile evden çıktıktan sonra muhakkak sokak kapısını kilitleyin.

Her zaman dört ayak üstüne düşmezler


Kediler özel iskelet yapıları sayesinde havada çok süratli bir şekilde pozisyon değiştirebildikleri ve iç kulakta bulunan sıvı sayesinde de dengelerini kolayca sağlayabildikleri için iki katlı bir evin balkonundan düştüklerinde genellikle dört ayak üstüne düşerler. ancak daha yüksek binalar onlar için de ölümcül olabilir. 2 aylık bir kedi ikinci kattan düştüğünde dört ayak üstüne düşer hale geliyor. Ama kediler, daha yüksekten düşmeleri halinde yine vücutlarına doğru pozisyonu vermeye çalışıyorlar, fakat yere indiklerinde bacaklarına binen basınç kırıkların oluşmasına neden oluyor. Kediler yüksekten düşünce bir şey olmadığının sanılabilir. Kedide bir şey yokmuş gibi algılansa da iç kanama geçiriyor olabilirler. Düşmenin etkisiyle diyaframları veya karaciğerleri yırtılabilir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar düşmemeleri için gayret sarf edilmeli. Evlerin camları kapalı tutulmalı, açık olduğunda da sineklik takılmalı.

Farklı hayvan isteyenler için!


- Su samuru
Sağı solu belli olmayan bu tatlış hayvanı, su birikintisi kenarında bir yerde yaşıyorsanız besleyebilirsiniz. Yalnız belirtmekte fayda var, günde vücut ağırlıklarının yüzde 25'i kadar yemek yiyorlar.
- Akrep
Evet, kısa yaşıyor da olsalar (8-9 yıl) akreplerin de sessiz sakin ve zehirsiz olanları var. Tabii ki sarılmalık bir halleri yok ama ilginçlik konusunda tercih edilebilir.
- Kirpi
Tatlılığından kafasını ısırmak isteyeceğiniz kirpiler 10 yıl kadar yaşıyor ve besleyecekseniz büyük bir kafes işinizi görecektir. Oyun oynamayı falan sever evinize neşe katar.
- Phasmatodea
Phasmida olarak da bilinirler ve boyut olarak en büyük böceklerdendir. Zaten boyutları yüzünden bu listede yer alıyor kendisi. Çekirge gibidirler ve çok yavaş hareket ederler, fark edilmeleri zordur. Böcek meraklıları için seçenek.
- Hermit yengeci
Denizin bu içine kapanık ilginç canlısı boş bulduğu deniz kabuğunu kendi kabuğu olarak kullanır, büyüyünce yenisini bulur. Kabuğu onun evidir. İlginç şekilde arkadaş canlısıdır.
- Kokarca
Kokarcalar evde beslemek için deal hayvanlardan, tabii koku bezlerini aldırırsanız. Bir de kuduz taşıyorlar, aşısını falan da yaparsanız havalı bir hayvan-sahip ikilisi olursunuz.
- Tarantula
Bazı insanların bakınca kanının çekilmesine neden olan bu ürkütücü yaratıklar bazıları için de tüylü sevimli evcil hayvan kategorisine giriyor. Evinize yatıya gelen arkadaşlarınızı kalp krizinden öldürmek istiyorsanız birebir.
- Madagaskar Hamamböceği
İğrenmem diyeniniz varsa insanların çoğu için iğrenç olan bu devasa böceği besleyebilir. 2 ila 5 yıl arası yaşıyor, çok lazımmış gibi. Neyse yine de seveni var saygı duyuyoruz.

İlginç bilgiler!

*Deniz kobrası, dünyanın en zehirli yılanıdır.
* Filler zıplamayan tek memelilerdir.
* Yetişkin bir ayı, bir at kadar hızlı koşabilir.
* 2 bin 600 kurbağa cinsi vardır.
* Bir sineğin, saatteki hızı 8 km'dir.
* Yunuslar, gözleri açık uyurlar.
* Sümüklüböceklerin dört tane burnu vardır.
* Bir devekuşunun gözü beyninden büyüktür.
* İnek sütünün pH değeri 6'dir.
* Bir timsahın gözlerinin arasındaki mesafe, ayaklarının büyüklüğüne eşittir.
* Dalmaçyalilar gut olmayan tek köpek cinsidir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA