• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Akdeniz heykeli

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.07.2014, 00:00
Kuş yuvası, bülbül sesi, arı kovanı, kelebeklerin dansı ne kadar güzel olurlarsa olsun bir sanat eseri sayılır mı? Sayılmaz çünkü bir eserin sanat olabilmesi için öncelikle bir insanın elinden çıkmış olması gerekir. Kendini, dünyayı, varlığı sorgulayan, gerçeği arayan, soru soran ya da yorumlayan bir insanlık ortaya çıkarır sanatı. Bir sanat yapıtına bakan insan hayranlık duyarak kendini seyreder, sorgulayarak kendini sorgular, tanıyarak kendini tanır. İnsan sanatta sadece kendine bakar. Daha çok da içinde kendini tanıyamadığı öylesine bir şeye. Taklidin sanatta yeri yoktur. Eğer ressam ve heykeltıraş veya müzisyen veya edebiyatçı veya mimar bize yeni, hoş, güçlü bir şey getiremiyorsa gerçeği taklit etmesi bize ne katar?

KADIN FİGÜRÜ

1986 yılında kaybettiğimiz İlhan Koman'ın Akdeniz heykeli bir sanat eseridir. Heykel, Halk Sigorta'nın (şimdiki adıyla Yapı Kredi Sigorta) isteği üzerine yapıldı ve 1980'de şirketin Zincirlikuyu'daki genel müdürlük binasının önüne yerleştirildi. Heykel dört ton ağırlığında, her biri 12 milimetre kalınlığındaki 112 metal levhanın yan yana getirilmesiyle oluşturulan kollarını açmış bir kadın figürüdür. Uçucu bir hafiflik gösteren heykelde, kesintili sürekliliği dilimler arasındaki eşit boşluktaki hacimlerden ötürü hareketli bir görünüm sağlanmıştır. Heykeltıraş İlhan Koman'a göre burada "dalgalardan teşekkül eden, dalgaların meydana getirdiği ilahe, gözün yansıması, hareket eden bakışın sinetik yanılgısı" gösterilmiştir. Cepheden bakıldığında kadının yüzünde sert bir ifade vardır. Burada bir bakıma insanlardan gördüğü eziyet protesto edilmiştir. Farklı açılardan bakıldığında da gövde dalgalı bir şekle dönüşmektedir.

KOLU KIRILDI
1981'de Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü'nü kazanan heykel, uzun süre Zincirlikuyu'daki genel müdürlük binasının önünde durdu. 2005 yılında Galatasaray'da düzenlenen İlhan Koman Retrospektif Sergisi'nde sergilendikten sonra bugün durduğu Levent'teki Yapı Kredi Binası'nın önüne yerleştirildi. İlhan Koman'ın İstanbul'daki tek büyük boyutlu heykeli olan Akdeniz Heykeli geçtiğimiz hafta İsrail'in Gazze'ye kara harekatına başlamasını protesto eden bir grup tarafından tahrip edildi. "Güzel sanatlar dehanın sanatlarıdır" demiş Kant. Peki, deha nedir? Bu soruya da yine Kant'ın cevabını verelim: "Sanata kurallarını veren doğal bir yetenek ya da armağan." Sanatta deha, öğrenilmeyen ama öğretendir. Taklit etmeyen ama taklit edilendir. Öykünmeyen ama öykündüğümüz şeydir. Bu yüzden ünlü bir düşünürün söylediği gibi "resim yapmak müzelerde öğrenilir". Çünkü ustalara hayran olarak ve onlara öykünerek belik onlardan biri olma şansına sahip olabiliriz. Eserlerini tahrip etmeye ne demeli peki?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA