• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kreş haktır

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.11.2014, 00:00
Çocuk bakımı; kadınların çalışma hakkının ihlal edilmemesi, kamusal hayata katılımı, çocukların sağlıklı gelişimi için devletin ücretsiz olarak sunması gereken, özel sektörün inisiyatifine ve kısıtlamalarına bırakılamayacak kadar önemli bir sorumluluktur.
Kadın hareketinin yıllardır altını çizdiği en önemli konulardan biridir bu konu. Eşitlikten kastedilen de bu aslında. Kadınların ve erkeklerin toplumsal hayatın her alanında eşit haklarla yer alması için bakım hizmeti yükümlülüklerinin eşitlikçi bir şekilde paylaşılması gerekiyor.
Kadını evde tutarak, çocuk bakımını sadece anneye bırakarak ve eve para getirme yükümlülüğünü de erkeklerin omuzlarına yükleyerek bir yere varamadığımız ortada. Bu sistemle, bu görev dağılımı ile ne adalet mümkün, ne demokrasi ne de refah.

PLATFORMUN TALEPLERİ

Kadın hareketi yıllardır eşitlik ve paylaşıma yönelik yasal ve kurumsal taleplerini dile getiriyor. Çözümler üretiyor, kampanyalar ve etkinlikler düzenliyor. "Kreş Haktır Platformu" da bunlardan biri. Çocuk bakım hizmetinin bir "hak" olması noktasından hareketle 14 ilde birçok kadın, kadın örgütü, sendika ve meslek örgütlerindeki kadın yapıları bir araya gelerek bu platformu kurdular.
Çocuk bakımının nasıl olması ve kim(ler) tarafından karşılanması gerektiğini tartışmak üzere atölye çalışmaları yürüttüler. Bu çalışmalar sonucu tespit ve talepleri belirlediler.
En önemli husus, çocukların yetiştirilmesinin sadece kadınların değil erkeklerin de sorumluluğu olduğunun altını çizmek. Ve bakım hizmetlerinin, özellikle çocuk bakımının, kamu tarafından sunulması gereken bir hizmet, bir sosyal hak olduğunu dile getirmek.

HER YERDE OLMALI

Çocuk bakımı hizmetinin kadınların sorumluluğunda görülmeyip kamu tarafından sunulması, kadınların çalışma yaşamı dahil toplumsal hayatın her alanına katılmalarının ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının bir aracı aynı zamanda. Kadınlar niye çalışmıyor? Çocuklarını bırakacak kimse veya bir yer olmadığı için.
Çocuk, yaşlı, engelli ve hasta bakımı gibi bakım yükümlülükleri, yalnızca kadınların değil tüm toplumun paylaşması gereken bir sorumluluk. Ayrıca kaliteli ve ulaşılabilir bakım hizmetleri devlet tarafından sunulmalı ve ayrıca erkekler tarafından paylaşılmalı.
Kısacası kreş haktır. Çocuk bakım ve eğitim hizmetleri tüm ebeveyn ve çocuklar için bir hak haline getirilmelidir. Mahalle kreşleri olmalı, işyeri kreşleri açılmalı. Kreşler, kolay ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli ve özellikle vardiyalı çalışanların çocukları için 24 saat açık olmalı. Bakım hizmeti veren kurumlarda hem kadın, hem erkek çalıştırılmalı. Çalışanlar, çocuk gelişimi ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi almış olmalı ve her türlü ayrımcılık pratiğinden ve söylemlerinden uzak durmalı vs...
Yapılacak çok şey var. Her anne ve baba ve toplum, bunun hak olduğunu fark ederse gerisi kendiliğinden hallolur zaten.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA