• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Değişmeyen Temel İlkeler

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.07.2014, 00:00

Matsushita Elektrik Şirketi'nin kurucusu Konsuke Matsushita (1895-1989), insan odaklı yönetim felsefesini ve iş yönetimi ilkelerini toplumsal değerlerle bütünleştiren, her şeyini insanlığın barış, mutluluk ve refahını artırmaya adamış vizyon sahibi bir Japon sanayici olarak tanınmaktadır. Matsushita'nın temel yönetim ilkeleri şöyle özetlenebilir: "Topluma katkı ön planda tutulmalıdır. Her zaman temel yönetim hedeflerine uygun hareket edilmelidir. Tüm çalışanlar bireysel, kurumsal ve toplumsal sorumlulukları eksiksiz yerine getirmelidir".

Yönetim Hedefleri

Matsushita temel yönetim hedeflerini yıllar önce şu sözlerle tanımlamıştır: "Sanayiciler olarak sorumluluklarımızın bilinciyle hareket edeceğiz. Kendimizi yapmakta olduğumuz işler aracılığıyla toplumun ilerleyip gelişmesine ve insanların refahının yükselmesine adayacağız. Böylece bütün dünyada yaşam kalitesini artıracağız." İlerleme ve gelişme iş yerlerinde her düzeyde çalışan kimselerin ortak çabaları ve iş birliğiyle gerçekleşebilmektedir. Her düzeyde çalışan elemanlar iş yerinde ve özel hayatında doğru ve dürüst olmalıdır.

İnsanlar ne kadar yetenekli ya da ne kadar bilgili olurlarsa olsunlar, kişisel dürüstlük olmadan ne başkalarının saygısını ne de işlerinde sürekli başarı kazanabilmektedir. Kuruluşlarda işbirliği ve takım ruhu anlayışı ön planda olmalıdır. Kurumsal hedefleri gerçekleştirmek için tüm çalışanlar emek ve yeteneklerini birleştirilmelidir. Ne kadar bilgili ve becerikli olursa olsun, çalışan elemanlarda işbirliği ve takım ruhu olmaksızın kalıcı başarı sağlanamamaktadır.

İş etkinlikleri aracılığıyla topluma katkıda bulunabilmek için tüm çalışanlar yeteneklerini geliştirmeye özen göstermelidir. Böyle aralıksız çabalarla temel yönetim hedefleri yerine getirilebilmekte, kalıcı huzur ve refah sağlanabilmektedir. Tüm çalışanlar iş ortamına ve sürekli değişen koşullara uyum sağlayabilmek için eğitim ve tecrübe birikimiyle yeteneklerini sürekli geliştirmelidir. Çalışan kimseler karşılaşılacak tüm engellerin aşılmasında kendilerine, çalıştığı kuruluşa ve topluma sağlayacakları katkıların sorumluluğunu göz önünde bulundurmalıdır. Ayrıca insanlığın geleceğini güvence altına almak için doğayı korumaya ve temiz tutmaya her zaman büyük bir özen gösterilmelidir.

Önemli İpuçları

İş dünyasında yatırımlar parayla yapılmaktadır. Benzer yatırımları yapan şirketler farklı sonuçlar almaktadır. Ancak başarıya giden yol her düzeyde çalışan elemanların yeteneklerinin ve katkılarının daha iyi değerlendirilmesinden geçmektedir. Yeni teknolojiler, otomasyon, verimlilik, ticari ve mali başarılar hep insan odaklı yönetim sonucunda elde edilmektedir.

Toplumda huzuru ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla başkalarının haklarına ve gereksinimlerine duyarlı olmak gerekmektedir. İçtenlik, alçak gönüllülük ve karşılıklı güven duygusu her düzeyde çalışan kimselerde bulunması gereken niteliklerin başında yer almaktadır. Sağlıklı ticari ve beşeri ilişkiler de ancak böyle ortamlarda gelişebilmektedir. Matsushita'nın insan odaklı yönetim ilkeleri bize önemli ipuçları vermektedir. Yıllar geçse bile temel insanlık değerleri geçerliliğini sürdürmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA