• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Alışılmışın Dışında Çözüm Yolu Aramak

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.07.2014, 00:00

Bir şirketin organizasyonu o şirketin yönetiminde karmaşık bir durum yaratmamalıdır. Az kademeli organizasyon yapısı özellikle esnekliği ve hızlı karar almayı sağlamaktadır. Aşırı bürokrasiden ve gereksiz formalitelerden uzak durmak gerekmektedir. Ayrıca çalışan elemanların sorumluluk alanları kesin çizgilerle ayrılmamalıdır. Çalışan bir elemanın çok sayıda görevi yürütebilecek bilgi ve deneyime sahip olması o iş yerinin verimliliğini artırmaktadır. Bir başka deyişle, esnek yönetim anlayışı ve hedeflere yönelik takım çalışmaları daha başarılı sonuçlar vermektedir.

Güven ve Açık iletişim

İş yerlerinde performansın artırılması ve başarılı sonuçların alınması sadece yöneticilerin sorumluluğunda bulunmamaktadır. Her düzeyde çalışan elemanlar takım ruhu anlayışıyla el ele vermek, işlere sahip çıkmak ve ortak hedeflere yönelmek zorundadır. Ayrıca yöneticilerin takım çalışmalarındaki konumu hiyerarşideki sorumluluklarından daha önemli bir durumda bulunmaktadır.

Yöneticilerin sıradan çalışanlarla iş geliştirme konusunda karşılıklı konuşmaları ve onları dinlemeleri katılımcı yönetim açısından yararlı olmaktadır. İş yerlerinde çalışan kimseler katma değeri arttırma ve maliyetleri düşürme konusuna özen göstermelidir. İçinde bulunduğumuz rekabet ortamında yapılan işlerde ve üretilen ürünlerin niteliklerinde rakiplerin gerisinde kalmamak büyük bir önem taşımaktadır. İş ortamında sorunları uzun uzadıya tartışmak yerine alışılmışın dışında çözüm yolu aramak ve uygulamaya dönük farklı çalışmalar yapmak daha iyi sonuçlar vermektedir.

Çalışan yetenekli kimselere arka çıkmak, onların iş başında gelişmelerini sağlamak ve şirkette daha üst görevlere hazırlanmalarına katkıda bulunmak büyük bir önem taşımaktadır. İş başında eğitim ve eleman yetiştirme, sürekli dışarıdan yeni elemanlar aramaktan daha isabetli ve daha güvenceli olmaktadır. Ayrıca çalıştığı şirkette gelişme ve yükselme fırsatı olduğunu gören kimselerin motivasyonu ve verimliliği de artmaktadır. Bir şirketin hedeflerini ve bu hedeflere ulaşmak için uygulayacağı ana stratejileri çalışanlarıyla paylaşması gerekmektedir.

Çalışan elemanlar sorumluluklarıyla ilgili bilgilere sahip olurlarsa daha yararlı sonuçlar alınabilmektedir. İletişim kanallarının, görev ve sorumlulukların açık ve anlaşılabilir bir biçimde belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca karşılıklı güven ve açık iletişim ortamında yeni fikirlerin ortaya çıkması da söz konusu olmaktadır.

Olumlu Rekabet

Günümüzde, iş dünyasında daha sık durum değerlendirmelerinin yapılması, tasarımda, iş süreçlerinde, yönetimde, satış ve tedarik sistemlerinde yalın ve hızlı çözüm yollarının aranması gerekmektedir. Yöneticiler aynı zamanda iyi birer gözlemci olmak, çalışanlar arasında olumlu rekabeti ve uyumu sağlamak zorundadır. Ayrıca çalışan elemanların iş yerlerinin önemli bir yatırımı olduğu, geleceğin ve şirket kültürünün de temel taşları konumunda bulunduğu unutulmamalıdır. Günümüzdeki yoğun rekabet ortamında akılcı, çağdaş ve ileriye dönük yönetim stratejilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA