• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Liderlik Değişen Bir Kavram mı?

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.08.2014, 00:00
Günümüzde ekonomik ve sosyal şartlar eskisi gibi değildir. Serbest piyasa ekonomisine yönelik uygulamalar, küreselleşme eğilimleri, dışa açılma ve uluslararası rekabet dünyaya bakış açımızı sürekli değiştirmektedir. Bunlara bağlı olarak liderlik kavramı ve liderliğin işlevi de bir değişim süreci içinde bulunmaktadır. Kuruluşlarda mevcut durumu sürdürmeye çalışan yöneticilerin liderlik nitelikleri gelişememektedir. Artık değişime duyarlı yeni liderlik niteliklerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Değişime Duyarlı Olmak

Başarılı bir lider olabilmek için süregelen uygulamaların yeni yöntemlerle daha iyi yapılabileceğine inanmak ve yenilikleri sürekli izlemek gerekmektedir. Siyasi liderler ülkelerine kattıkları ekonomik güce bağlı olarak uluslararası ilişkilerde daha etkili bir rol oynamaktadır. Bu nedenle iş dünyasında ve siyasette liderlik fonksiyonu giderek daha büyük bir önem kazanmaktadır. Deneyimli, yaptığı işin rekabet gücü kaynaklarını iyi bilen ve takım çalışmalarına öncelik veren lider yöneticiler daha başarılı olmaktadır.

Çok sayıda elemanlar ve onların oluşturduğu ekipler dijital ortamda birbirleriyle sürekli iletişim içinde çalışmaktadır. Günümüz dünyasında e-yönetim, e-ticaret, e-pazarlama ve e-devlet farklılık yaratan ve başarı kazandıran uygulamalar arasında bulunmaktadır. Başarılı bir lider olabilmek için öncelikle dünyayı iyi izlemek, çağdaş gelişmeleri algılamak, yeni düşünceler üretmek ve değişime duyarlı olmak gerekmektedir.

Aynı görüşteki insanlardan meydana gelen kuruluşlar tarafsız bir gelecek öngörüsünde bulunamamaktadır. Bu nedenle insanlar sahip oldukları farklı görüşleri açıklayabilmelidir. Kendi kafalarıyla düşünmeleri için de insanlara fırsat tanınmalıdır. İnsanların kendi iradeleriyle karar vermeleri daha isabetli olmaktadır.

Yeni yönetim anlayışı ve yöneticilerde bulunması gereken nitelikler hızlı bir biçimde değişmektedir. Lider yöneticilere duyulan gereksinim giderek artmakta ve lider yönetici olmak her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu amaçla insan kaynaklarının eğitimine ve gelişimine öncelik verilmektedir. Statükocu yöneticiler ise hiç bir zaman lider yönetici olamamaktadır.

Lider Yöneticiler

Kuruluşlarda insan kaynaklarının iş başında eğitimi ve yeteneklerinin geliştirilmesi yöneticilerin sorumluluğunda bulunmaktadır. Bu nedenle yöneticilerin yanında çalışan elemanlarla yüz yüze iletişim içinde olmaları ve karşılıklı güven ortamının yaratılması gerekmektedir. Deneyimli, yaptığı işin rekabet gücü kaynaklarını iyi bilen ve takım çalışmalarına öncelik veren lider yöneticiler başarıya daha kolay ulaşmaktadır.

Liderlik kavramı insanların ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre zaman içinde değişim göstermektedir. Yeni organizasyon yapısı ve yönetim sistemi arayışları ön plana çıkmaktadır. Yönetim piramidi tersine dönmektedir. Klasik organizasyon uygulamalarından esnek ve yatay organizasyon sistemine geçiş hız kazanmaktadır. Yukarıda sıraladığım değişimler ancak yeni liderlik anlayışıyla gerçekleşebilir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA