• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İş Süreçlerine Bütünsel Bakış

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.09.2014, 00:00
Sürekli değişim ve rekabet ortamında yaşamaktayız. Önümüzde geleceğe yönelik sadece bir değil, çok sayıda alternatifler bulunmaktadır. Bu nedenle kuruluşların yönetim ve üretim modellerinin değişimle ve küresel rekabetle baş edebilmesi açısından yeniden yapılanma konusu büyük bir önem taşımaktadır. Günümüzde başka kuruluşları taklit ederek başarıya ulaşmak söz konusu olamamaktadır. Yöneticiler iş süreçlerine daha bütünsel bir açıdan bakmak ve uzun vadeli düşünmek zorundadır.

Yeni Fırsatları Değerlendirmek

Her kuruluş ancak kendisine özgü projelerle başarıya ulaşabilmektedir. İş hayatında amaç öncelikle pazar payını artırmak ya da para kazanmak değildir. Gelecekteki yeni fırsatları görmek ve değerlendirmek sürekli başarı için büyük bir önem taşımaktadır. Ticarette rekabet üstünlüğü sadece ucuz iş gücüyle kazanılmamaktadır. Çalışanların beyin gücünün değerlendirilmesi ve iş süreçlerinde yenilikler yapılması zorunlu olmaktadır.

Rekabet tek başına teknolojiyle ilgili bir konu değildir. Başarıya ulaşma açısından katılımcı yönetim ve insan kaynaklarının motivasyonu etkili bir rol oynamaktadır. Şirketlerin organizasyon yapısı ve yönetim hiyerarşisi birbirlerine benzemektedir. Bir başka deyişle çok fazla sayıda yönetim kademesinin bulunduğu göze çarpmaktadır. Yönetim hiyerarşisinde bir yöneticinin çok kimseye doğrudan karışması karmaşaya sebep olmaktadır. En iyi çözüm bir elemanın tek yöneticisinin olmasıdır.

Günümüzde eski bakış açılarıyla rekabet etmek ve başarılı olmak öyle kolay bir iş değildir. Yönetim anlayışı giderek değişmektedir. Alışılagelen şirket yönetim sistemleri artık başarılı olmaya yetmemektedir. Yönetim süreçlerinde yatay ilişkiler önemli bir rol oynamaktadır. İş yerlerinde katılımcı yönetim ve takım çalışması da yatay ilişkilerle gerçekleşmektedir.

Kar etmek için risk alan ve yatırım yapan kimseler klasik anlamda girişimci olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde ise yenilik ve inovasyon yapma yeteneği, farklılık yaratma tutkusu, risk alma cesareti ve sürekli gelişme hedefi olan yatırımcılar girişimci olarak tanımlanmaktadır. İş süreçlerine bütünsel bakış ve geleceğe bugünden hazırlanma konusu büyük bir önem taşımaktadır. Yine de kuruluşlar geleceğe yönelik rekabete hazırlanmak yerine güncel konulara daha çok zaman ayırmaktadır.

Ekonomik Şirket Büyüklüğü

Yapmakta oldukları işleri "Nasıl daha iyi yapabilirim ve nasıl geliştirebilirim?" diye düşünen ve yenilik peşinde koşan kimselere verilen eğitimler daha yararlı olmaktadır. Kuşaklar arasında algılama ve değerlendirme farklılıkları bulunmaktadır. Genç kuşakların yeni fikirleri göz ardı edilmemeli ve ilgi gösterilmelidir. Ayrıca yetişkinler genç kuşakları birebir kendilerine benzetmeye çalışmamalıdır.

Rekabet gücü kazanmak için büyük bir şirket olmak zorunlu değildir. Ölçek ekonomisi yerine en doğru şirket büyüklüğünü hedef alma, esnek bir yapı kazanma, hızlı karar verme, hızlı hareket etme ve stratejik iş birlikleri kurma daha çok önem kazanmaktadır. Küresel rekabet, inovasyon ve üretim yönetimi konularının da şirketlerin stratejik hedefleri kapsamında ele alınması gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA