• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Borçlarınızı uygun koşullarda yapılandırmak için geç kalmayın ZEKERİYA MUTLU

Borçlarınızı uygun koşullarda yapılandırmak için geç kalmayın

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.10.2014, 00:00
Uzun süredir Torba Yasa adı altında meclisin gündeminde bulunan 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun", 11 Eylül'de 29116 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Yasa; vergi borçları, sosyal güvenlik borçları, oda aidatları, trafik cezaları ve taşeron işçi çalıştırma gibi birçok alanda yeni düzenlemeler getirmektedir.
Bu noktada esnaf sanatkarlarımızı bilgilendirmek için tanınan imkanlara değinmek ve üyelerimizin bu fırsatlardan yararlanabilmelerinin önünü açmak istiyorum.
1- Oda aidat borçlarının yapılandırılması:
Üyelerimiz Kasım ayının sonuna kadar bağlı bulundukları odalara başvurdukları takdirde bu yapılandırmadan faydalanabileceklerdir.
Başvuruda bulunulması halinde 11 Eylül 2014 tarihine kadar ödenmemiş aidat borcu faizleri silinip, yurt içi üretici fiyat endeksi esas alınarak borçlar yeniden yapılandırılacaktır. (Bu şekilde hesaplanan faiz tutarı, daha önce hesaplanan ve silinen faizin tutarından daha düşük olacaktır.)
Yapılandırma sonrası ilk taksitin 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir. Borcun geri kalan kısmı ise 3'er aylık dönemler halinde 8 eşit taksit olarak toplamda 24 ayda ödenecektir.
Ayrıca, ödemelerini peşin olarak yapmak isteyen üyelerimize yüzde 10 oranında indirim de sağlanacaktır. Bu durumda üyemizin 11 Eylül tarihine kadar ödemediği aidat borcunun mevcut faizi silinecek, yurt içi üretici fiyat endeksi esas alınarak hesaplanan meblağ üzerinden yüzde 10 oranında indirim de yapılacaktır. Borcunu peşin olarak ödemek isteyen üyelerimizin, yıl sonuna kadar (31.12.2014 tarihine kadar) ödemelerini yapmaları gerekmektedir.
Örnek vermek gerekirse,
Bir üyemizin 11 Eylül tarihine kadar bin 500 lira aidat borcu olduğunu varsayalım. Bu borcun bin lirası ana para, 500 lirası faizden oluştuğunu düşünelim.
Öncelikle bu üyenin 500 lira faiz borcu silinecek, borç bin liraya düşecektir. (Yani yeni hesaplama bin lira anapara üzerinden yapılacaktır.) Daha sonra bin liranın yurt içi üretici fiyat endeksi esas alınarak yeni faizi belirlenecektir.
Önceki faize göre daha düşük olacak bu meblağın 100 lira olduğunu varsayalım. Böylece üyenin toplam borcu bin 500 lira yerine bin 100 lira olacaktır.
Üye bu borcu peşin öderse, bin 100 liranın yüzde 10'u kadar (110 lira) borçtan indirim yapılacaktır. Yani üye peşin olarak yıl sonuna kadar peşin olarak parasını yatırırsa, bin 500 lira yerine 990 lira ödemiş olacaktır.
Eğer taksitlendirme yapmayı düşünürse, bin 100 lirayı 3'er aylık dönemler halinde 8 eşit taksit olarak toplamda 24 ayda ödeyebilecektir.
2- Sosyal güvenlik borçlarının yapılandırılması:
Sosyal güvenlik ve sağlık sigortası ile ilgili başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacaktır. Bu iki kalemin de başvuruları 1 Ekim tarihinde başlamış olup, son başvuru tarihleri sosyal güvenlik borçları için 1 Ocak 2015, genel sağlık sigortası için de 1 Mayıs 2015 olarak belirlenmiştir.
3- Vergi borçlarının yapılandırılması:
Vergi borçlarının yapılandırılması ile ilgili üyelerimizin 1 Ekim tarihi itibariyle vergi dairelerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Burada son başvuru süresi 1 Aralık 2014 olup, borçların ilk taksitlerinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.
Vergi dairesi borç yapılandırmalarında ödemelerin tek seferde yapılması halinde yüzde 10 indirim yapılması söz konusu olacaktır. Buradaki indirimin hesaplanması oda aidatlarındaki gibi olacaktır. Ayrıca ödemeler banka veya vergi dairelerinde kredi kartı ile ödenebilecektir.
Taksitlendirmelere gelince;
Taksitlendirmeler 2'şer aylık ödeme takvimi ile hesaplanacak, ödenecek meblağ talep edilen taksit sayısına göre değişecektir.
Buna göre;
6 taksit için 1.05 katsayısı,
9 taksit için 1.07 katsayısı,
12 taksit için 1.10 katsayısı,
18 taksit için 1.15 katsayısı esas alınacak, taksitlendirmeler 12 aydan 36 aya kadar gerçekleştirilebilecektir.
Burada dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Bu iki konudaki yapılandırmaya konu olan borçların tümünün 30 Nisan 2014 tarihi öncesine ait olması gerekmektedir.
- Yapılandırmaya tabi olan üyelerimizin, bir takvim yılı içerisinde 2 defadan fazla taksit ödememeleri durumunda yapılandırmaları iptal olacaktır.
- Birden fazla yapılandırma için başvuracak üyelerimizin, aynı ayda çift ödeme yaparak sıkıntıya düşmemeleri açısından, başvurularını farklı aylarda yapmaları yararlarına olacaktır.

HAKSIZLIK GİDERİLMELİ

Torba Yasa ile üyelerimize tanınan imkanlardan dolayı hükümetimize ve emeği geçenlere teşekkür ederiz.
Ancak burada bir nokta gözden kaçırılmamalıdır.
İl Özel İdareleri, Belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşların borçları ile, Türkiye Futbol Federasyonu ve Özerk Federasyonlara tescil edilen spor kulüplerinin borçlarına 72 ve 84 aya kadar taksitlendirme imkanı getirilmiştir.
Oysa ekonominin belkemiği olan esnaf sanatkarlarımıza tanınan imkan 24 ve 36 ay ile sınırlandırılmıştır. Burada bir haksızlık göze çarpmaktadır. Üreten, istihdam yaratan ve ekonomiye katkı sağlayan esnaf sanatkarlarımıza da hiç olmazsa spor kulüplerine tanınan imkanlar sağlanmalıdır.
Ekim ayında başlayacak uygulamalar öncesinde belirlenecek yönetmeliklerde bu görüşlerimiz dikkate alınmalı, taksitlendirmedeki adaletsizlik giderilmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA