NEVSADER Nevşehir Sağlık Derneği yaptığı basın açıklamasıyla, 14 Aralık’ta basın özgürlüğüne ve demokrasiye yapılan darbe operasyonunu esefle kınıyoruz dedi...

Makul şüphe ile masum insanlara zulmediliyor

İstanbul merkezli 13 ilde düzenlenen ve aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da bulunduğu 31 kişinin gözaltına alındığı 14 Aralık özgür medya operasyonu, Nevşehir Adliyesi önünde üçüncü günde de protesto edildi. Ellerinde Türk bayrakları ile alana gelen yüzlerce kişi, “Elif gibi dimdik ol”, “Demokrasinin kara günü”, “Özgürlüklere darbe”, “Zaman susmaz”, “Özgürlük ve demokrasi zamanı”, “Demokrasi ve medyaya özgürlük”, “Demokrasiye darbe”, “Özgür basın nöbeti tutuyoruz”, “Zalimlere boyun eğmeyeceğiz” ve “Tarih yazar” yazılı dövizler taşıyarak, “Adalet bir gün sana da lazım olur”, “Özgür basın susturulamaz”, “Allah var, gam yok” ve “Adalet mülkün temelidir” sloganları attı. Nevşehir Adliyesi önüne getirilen bir televizyonun ekranının üzerine yazılan “Diziden terörist çıkmaz” cümlesi dikkatleri çekti.

Burada topluluk adına açıklama yapan NEVSADER Yönetim Kurulu üyesi Muharrem Uztetik, 14 Aralık’ta basın özgürlüğüne ve demokrasiye yapılan darbe operasyonunu esefle kınadıklarını belirtti. Sahte deliller ve suni gündemlerle yapılan operasyonun tamamen intikam amaçlı olduğunu düşündüklerini kaydeden Uztetik, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarını unutturmak amacıyla kurgulanan bu operasyonla makul şüpheli adı altında masum insanlara zulmedildiğini ifade etti.

 NEVSADER (NEVŞEHİR SAĞLIK DERNEĞİ)

                                                             BASIN AÇIKLAMASI

ÖZGÜR BASIN İSTİYORUZ

 

SAYGIDEĞER BASIN MENSUPLARI

 

14 Aralık’ta basın özgürlüğüne ve demokrasiye yapılan darbe operasyonunu esefle kınıyoruz. Sahte deliller ve suni gündemlerle yapılan operasyonun tamamen intikam amaçlı olduğunu düşünüyoruz. ''17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarını unutturmak amacıyla kurgulanan bu operasyonla makul şüpheli adı altında masum insanlara zulmedilmektedir. Yıllar öncesine dayandırılan isnatlarla ilgili kişiye özel yasalar çıkararak gündem değiştirme çabası içerisine girilmiştir. Ancak bu yapılan operasyonla 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarını daha çok zihinlere kazınması sağlanmıştır.

           

        Son zamanlarda ülke gündemini meşgul eden siyasi nitelikli davalarda, adil bir yargılanma olmadığını görmekteyiz. Bu durum insanların hukuk ve yargı sistemine olan güvenini zedelemiştir. Davaların görülmesi esnasında yaşanılan ifade ve basın özgürlüğü kısıtlamaları nedeniyle ülkemizin itibarı büyük zarar görmüştür. Hiçbir aykırı sese tahammülün kalmadığının açık bir göstergesi olan bu operasyonların, asıl amacının kendinden olmayanları sindirme ve onlara gözdağı verme çabası olduğunu biliyoruz.

 

 Türkiye'de en çok okunan gazetenin genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı, yine en çok izlenen yayın grubunun başkanı Hidayet Karaca ve beraberindeki insanların temelsiz ve mesnetsiz isnatlarla hedef alındığını görmekteyiz.  Bizden olmayanın yaşama hakkı yoktur' anlayışı ile bugün yapılan bu zulüm, yarın herkesi vuracaktır. Aykırı ses ve düşünceleri kendilerine darbe olarak gören siyasi anlayış sonucu gerçekleştirilen hukuka aykırı uygulamaların muvaffak olamayacağına inancımız tamdır. Hangi ideolojiden ve siyasi düşünceden olursa olsun demokrasinin güçlü bir ayağı olan medya kuruluşlarının özgür olması gerektiğine inanıyoruz ve bu inancımızın temeli olan demokrasi gereği olarak burada bulunuyoruz. '

 

Nevşehir Sağlık Derneği olarak Ülke itibarının daha fazla zarar almaması adına yanlış uygulamalardan vazgeçilmesini talep ediyoruz.  Son dönemlerde kişiye göre çıkarılan yasalarla yapboz tahtasına çevrilen hukuk sistemine yapılan haksız ve hukuka aykırı müdahalelerin son bulmasını istiyoruz. Hukuku, emniyeti, medyayı, ülkenin itibarını ve Avrupa Birliği  hayallerimizi sıfırladılar.

 

DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI

          Yaşadığımız ülke her geçen gün nefes almanın biraz daha zorlaştığı bir yer haline geliyor. Devlet olarak tarafı olduğumuz, uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış, neredeyse bütün temel insan hak ve özgürlükleri ihlale uğruyor. İşin kötü tarafı ise bu vahim ihlallerin bizzat yöneticiler eliyle gerçekleştiriliyor olması. Biz inanıyoruz ki, yeryüzünde bir insanın veya başka bir canlının hakkını ihlal eden, yüce yaratıcının hakkını da gasp etme kabahatini işlemiş olur.

 

Zaman gazetesinin de aralarında olduğu özgür medya organlarına yönelik baskı ve akreditasyon denilen medya yasaklarından gazetecileri yıldırmaya çalışmaktadır. Hatta basın mensuplarını sınır dışı etmeye, şirketleri de bu yayın organlarına reklam vermemeleri için korkutmaya kadar uzatmakta ve maalesef bu baskı gittikçe artış göstermektedir. Basına yapılan gözaltılar ile halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına müdahale edilmektedir. Değerli basın mensupları Türkiye halkı ve tüm dünya emin olsun bu karanlık dönemin bir gün geride kalacağına ve Türkiye’nin basını tamamen özgür ileri bir demokrasi olacağına inancımız tamdır.

Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca ve onların arkadaşları yiğit insanlar. Burada toplananlar da yiğit insanlar. Onlar dışarı çıkana kadar, serbest kalana kadar burada her gün gelip Demokrasi Nöbeti tutacağız. Bizi kimse yolumuzdan alamaz.Alamayacaktır da… Dimdik ayakta olduğumuzu herkesin bilmesini istiyor Türk kamuoyuna saygılarımı sunuyoruz.