Turizmin önemli merkezlerinden Kapadokya Bölgesinde Yol kenarına atılan moloz yığınları ve çöplere, çevreciler ile turistler tepki gösteriyor.

Kapadokya nın merkezi Zelve Çavuşinden Dünya mirasları listesinde yer alan tarihi ve turistik Göreme Yolu'na, Ortahisar'dan, Ürgüp, Mustafapaşasından Avanos Uçhisar'a kadar bu tarihi ve doğal mekanlarda yürüyüşe çıkan turistler, yanlarına aldıkları poşetleri çöplerle dolduruyor. Yürüyüş yolu boyunca çevreye atılmış bira ve su şişesi, yiyecek ambalajları, içecek kutuları gibi birçok atığı elleriyle toplayan turistlerin bir kısmı, temizlik çalışmalarını cep telefonları ve fotoğraf makineleriyle de görüntülüyor.

Genel olarak Kapadokya nın çok hor kullanıldığını belirten turistler, "Buralar tarih mirası. Bu yolların binlerce yılı aşkın hikayesi var. Böyle kullanılmamalı. Her köşede, her yol kenarında ve her ağacın altında bir çöp yığını var" dedi.

Turistlerin çalışmalarına yöreden bazı duyarlı vatandaşlarımızda destek veriyor.

 Likya Yolu'nun yanı sıra, Saklıkent yolu, Mor Yer mevkii, Feslikan Yaylası çıkışı ve civarı da inşaat atıklarından nasibini almış durumda. Asırlık ağaçların altlarını enkaz yığınına çeviren görüntüler, çevredeki halkın da tepkisini çekiyor.

Özellikle Doğal kaya depolardaki bozulmuş limon ve naranciye artıklarıyla, Traktör ve Kamyonlara yüklenen inşaatlardan arta kalan moloz yığınlarını yol kenarlarına boşaltanlara yönelik acil önlem alınması gerektiğini belirten Turizmciler, "Çok değil, birkaç yıl içinde böyle giderse buralar çöplük olacak. Doğa bu kadar hor kullanılmamalı. Bu en kazı buraya döken zihniyet, ileride gelir evimizin içine de moloz dökmeye kalkar" diyorlar.

Kapadokya da yol kenarı yada Vadileree dökülen çöpler, çirkin görüntüler oluştururken, turistler başta olmak üzere turizmcilerin tepkisine neden oluyor. 

Bölge turizmcileri bu duruma tepkili; Doğal, kültürel ve tarihsel birikimleri ile tüm dünyanın yakından bildiği Kapadokya bölgesinde özellikle son yıllarda çevre ile uyuşmayan görüntüler ortaya çıkıyor. Çarpık yapılaşmalar açısından da sorunlar yumağı haline gelen bölgede, ciddi çevre sorunlarını beraberinde getiren, evsel atıkların doğal görünümlü vadilere atılması ciddi bir çevre sorunu oluşturuyor. Yetkililerin ve özellikle bu bölgede yaşayan vatandaşların bu konuya duyarsız kalmamalarını ve bir çözüm bulmalarını bekliyoruz." 

Bölge insalarının duyarsızlığı sonucu insan ve çevre sağlığını tehdit eden ve çirkin görüntüsüyle Yerli yabancı turistlere kendimizi çok olumsuz olarak tanıtıyor olmanın utancını yaşayanlar adına şunu ifade etmek istiyoruz; Sadece ve sadece Medeni bir insan ve bir Müslüman a yakışırcası hareket etmek gerekiyor. Unutmayın ki çevreye attığınız o bira şişelerini çöpleri yine sizin öğrenci evladınız kardeşiniz yiğeniniz temizliyor... Peki hiç yüzünüz kızarmıyo mu ? Utanmıyormusunuz ? Devlet gereğini yapıyor yaptı yine yapacak fakat biz üzerinde yaşayan bölge insanı olarak bu duyarlılıkta olmaz isek nereye kadar ? Yetkililerden bizim tek isteğimiz bu tür çevre kirliliği yaşatan şahıslara böyle çok ağır bir ceza vermelerini bekliyoruz. Hem maddi anlamda hemde günlerce bölge temizliği yaptırma vezası türünde bir ceza olmalı ki Ancak böylelikle belki bazı insanlarımızı duyarlı yapabiliriz ne dersiniz ?