Kulis Tiyatro


Tür: dergi
Format: 2 Aylık Dergi
Tiraj: 5 Bin
Fiyat: 10 TL


Kervangeçmez Sok. İnci Apt. N : 10 D
Tel : 0212 356 09 42
Ahmediye Mah. Hakimiyeti Milliye Cad. N : 66 D
Tel : 0216 324 14 24


Adres: Ahmediye Mah. Hakimiyeti Milliye Cad. Beysel İş Merkezi N:66 K:3 D:71
0 İstanbul Üsküdar
Tel: 2163241424
GSM: 5326670535
E.Posta:
Web: http://www.kulistiyatro.com


TR: 177,224   Global: 8,655,119

Tiyatro dünyasının nabzını tutmak, tiyatro üzerine konuşmaya, düşünmeye, tartışmaya kapı aralamak için yola çıkan Kulis Tiyatro dergisinin ilk sayısı raflarda yerini aldı.

İnternet yayıncılığının matbu eserlere yaşam şansı tanımadığı bir dönemde basılı olarak yayına geçme cesareti gösteren Kulis Tiyatro, sanatın merkezi olarak sadece İstanbul, Ankara, İzmir’i gören bir anlayış yerine Türkiye’nin her yerinde profesyonel veya amatör olarak perde açan tüm tiyatro gruplarının gündemini takip eden, Anadolu’da soluk alıp veren tiyatronun nabzını tutan bir yayın anlayışı ile tiyatro denildiğinde salonlara koşan izleyicilere ulaşmayı hedefliyor.

Tiyatro gruplarının çabasının daha aktif bir şekilde duyurulabilir hale gelmesi, sahne görselliğinin medya da daha sık yer alması gibi işin yayıncılık tarafını dert edinen bir grup tiyatrocu, gazeteci ve yazar; 2008 yılından itibaren bu mesele üzerinde çalışıyor. Altı yıldır süren bu hummalı çalışma 1 Kasım itibariyle ete kemiğe büründü. Kulis Tiyatro isimli yepyeni bir dergi doğdu.

Kulis Tiyatro Dergisi Yayın Yönetmeni Ayşe Şahinboy Doğan, tiyatro medyasında yeni bir sayfa açarak kültür sanat okuyucusunun tiyatro ile bağını kuvvetlendirmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Görselliği olmayan bir sanatın, ürünün kitleler açısından bir değerinin olmadığını vurgulayan Doğan, yaptığı açıklamada, Tiyatro Kulis Dergisi ve tiyatro-medya ilişkisi üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

MEDYA İÇİN İÇERİK ÜRETECEĞİZ

“1960’larda, 1970’lerde çıkan dergilerin görsel kullanımı bugünkülerden daha fazlaydı. Tiyatro sahnesinde olup bitenler yayın yoluyla güçlü bir şekilde kitlelere aktarılabiliyordu. Radyoların gücünü de unutmamak gerekir. Bu da tiyatroya olan ilgiyi, merakı sürekli canlı tutuyordu. Günümüzde bir sinema filminin tanıtım videosu milyonlarca kişi tarafından izleniyor, sahnelere ait foto galeriler tıklanma rekorları kırıyor. Bizim tiyatrolarımız için böyle bir şey söz konusu değil. Tiyatronun görselleştirilememesi, kitlelerin ilgisini, bilgisini günden güne azaltıyor. Tiyatronun kitle iletişim araçlarıyla popüler hale getirilmesinin önünde bir engel yok. Tiyatro medya için isabetli içerik üretemiyor. Medyada genelde sinema sektöründen gelen hazır içerik tercih ediliyor. Tiyatro dünyasında ise sinema kadar güçlü içerik akışı yok. Medya, tiyatro için özel haber üretme noktasında bir gayret sarfetmiyor.

Kulis Tiyatro Dergisi olarak bu içeriğin üretilmesinde rol oynayacağız. Daha çok araştırmaya dayalı popüler konuları ve özel röportajları dergide yayınlarken, tiyatro dünyasına ait güncel haberleri de derginin adına kurulacak internet sitesi üzerinden anlık duyuracağız. Sosyal medya projelerimiz de devreye girdiğinde bir çeşit tiyatro ajansı, tiyatro medyası gibi çalışacağız. Kültür sanat gazeteciliği kavramına tiyatro muhabirlerini de ekleyeceğiz. Tiyatro kulislerinden muhabirlerin, tiyatro sahnelerinin önünden kameraların eksik olmadığı bir dönemi hayal ediyoruz.”

TİYATROYA YERLİ BAKIŞ

Kulis Tiyatro Dergisi’nde Anadolu da unutulmamış. Doğan, “Sanatın merkezi olarak sadece İstanbul, Ankara, İzmir’i gören bir anlayış yerine Türkiye’nin her yerinde profesyonel veya amatör olarak perde açan tüm tiyatro gruplarının gündemini takip eden, Anadolu’da soluk alıp veren tiyatronun nabzını tutan bir yayın anlayışını benimsiyoruz” diyor.

Kulis Tiyatro Dergisi, Darülbedayi’nin kurucularından Antonio’nun 100 yıl önce ‘Tiyatromuzu yaşatmak için ne yapmalıyız?’ sorusuna verdiği “Yerli eserler oynayın, azizim” cevabından yola çıkarak; kendi öz kaynaklarımızın zenginliği daha çok ortaya çıkan eserlerin, dilin, geçmişin peşine düşüyor.

Kulis Tiyatro Dergisi, dünya tiyatrolarını da yakından takip ediyor.

İki aylık periyotla çıkacak olan derginin imtiyaz sahipliğini Tiyatro Külliyen Genel Sanat Yönetmeni Osman Doğan, Yayın Yönetmenliğini Ayşe Şahinboy Doğan; Yayın Koordinatörlüğünü Gülcan Tezcan üstlendi.