Başkale Belediyesi ile Denge Veterinerlik Hizmetleri firmasının ortaklaşa başlattığı çalışma kapsamında, 1 uzman veteriner hekim, 4 yardımcı personel ve belediye personelinden oluşan ekipler tarafından ilçe genelindeki başıboş sokak hayvanları toplanarak, kısırlaştırma ve aşılama çalışmaları başladı. İlçe genelinde toplanan sokak hayvanları mobil kısırlaştırma aracına alınarak, gerekli aşı ve operasyonlardan geçiriliyor. Toplanan sokak hayvanlarına kısırlaştırma, kuduz aşısı ve parazitel bakımları yapıldıktan sonra kulaklarına küpe takıp kayıt altına alınarak, işlemi tamamlanan hayvanlar 24 saat müşahede altında tutulup doğal ortamlarına geri bırakılıyor. Belediye Eş Başkanı İhsan Güler yapılan toplama ve kısırlaştırma çalışmaları yerinde kontrol ederek inceledi.


Yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi veren sorumlu veteriner Murat Şahin, “Sokak hayvanları ile ilgili 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Yönetmelikleri gereği işlem yapmaktayız. Başkale sokaklarında başıboş ve sahipsiz gezen sokak hayvanlarını çağımıza uygun yöntemler ile yakalayarak önce kafesimize koyuyoruz, sekiz on saat kafeste beklettikten sonra tek, tek operasyona alıyoruz. Dişi erkek ayırt etmeksizin operasyona aldığımız hayvanları kısırlaştırıp kuduz aşılarını, parazit iğnelerini yapıp, küpeleyip iyileşme sürecinden sonra sokağa bırakıyoruz. Ben bu konuda Başkale belediye başkanımıza hem firmamız adına hem de kendi adıma duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.


Sokak Hayvanlarını kısırlaştırma ve aşılama projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde takip eden Belediye Eş Başkanı İhsan Güler ise, “Bizde gerçekten uzun süreden beridir farklı yöntem ve metotlar ile sokak hayvanları ile mücadele ediyorduk. Barınma merkezi oluşturmuştuk orada barındırmaya çalışıyorduk ama kısırlaştırma imkanlarımız ve tekniğimiz yoktu. Arkadaşlar ile bir şekilde tanıştık ve bundan sonra sokak hayvanlarını daha insancıl daha bilimsel daha doğru yöntemler ile mücadele etme konusunda bir anlaşma sağladık, onlar da gerekli kolaylığı gösterdiler. Ben Başkale halkından da bu konuda hem sokak hayvanlarına karşı duyarlılık hem de belediyemize destek noktasında yardımcı olmalarını diliyorum” dedi.

Editör: Wan Haber