Yozgat bir tarım kenti. Öyle ki Türkiye’nin en fazla hububat ekiminin yapıldığı dördüncü veya beşinci il konumunda.
Ekonomisi tarıma dayanıldığı söylenen ancak net olarak ne tarımsal ekonomiye sahip, ne de diğer sektörlerde ciddi bir ekonomik kaynağı veya alt yapısı bulunmayan Yozgat’ta Yozgatlı çiftçiler mübarek ramazan ayında hasada başladı.

Yozgat’ta bu yıl çiftçiler önce kuraklık tehdidi yaşarken, arkasından gelen dolu felaketiyle ekinlerini biçemeden, doluya kurban verdi. Özellikle Yenifakılı ve Boğazlıyan’a bağlı köyler ve merkeze bağlı köylerde ciddi oranda zararlar söz konusu oldu.
Yaşanan dolu afetinin ardından Yozgat’ta bakliyat ve hububat esnafı ürünlere zam gelebileceği sinyalini verirken, Yozgat’ın tek başına hububat ve bakliyat ihtiyacını karşılayamadığını onun için Adana ve Gaziantep gibi illerden bakliyat ve hububat temin ettiklerini ve o illerde de bu yıl ciddi kuraklık sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Her şeye rağmen tarlaya umutla giden Yozgat çiftçisi gündüz oruçlu olmanın etkisiyle gece hasadına başladı. Yozgat’ta dolu afetine uğrayan çiftçiler için ne Tarım Bakanlığı’ndan ne de başka bir yerden herhangi bir net açıklama gelmedi.
Afete uğrayan bölgelerde hasar tespit çalışmaları yapıldı, raporlar tutuldu ancak çiftçiyi rahatlatacak herhangi bir girişim ve çalışma söz konusu olmadı.
 MHP Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz ve CHP Tarım Komisyonu Üyesi Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’da afete uğrayan bölgeleri gezdi ve konuyu meclise taşıdı ancak meclisten de somut bir yanıt alınamadı. Bunun dışında Yozgat çiftçisi ayrıca birde saman sorunu yaşıyor. Son yıllarda Anadolu topraklarında birde saman krizi yaşanmaya başladı.

Çiftçilere sebebini sorduğumuzda yerli tohum bulamadıklarını ve tohum olarak İsrail tohumları kullandıklarını belirtti. Bu tohumların özelliğinin ise kısa boylu başaklar verdiğini ve biçerinde ekin biçtiğinde büyük oranda sapları yok ettiğini ifade etti.
Yozgat tarım kenti bu sorunları yaşıyor, Türkiye tarım ülkesi yerli tohum üretemiyor. Çiftçi bu yılda “Ekin idim oldum harman” türküsü çağıracak ama karşılığını yine alamayacak sanırım.