Yozgat’ta yapılan sulu tarım için can damarı özelliği taşıyan ve birden fazla köyün tarımsal sulamada kullandığı Geligüllü Barajı’nda bu yılda doluluk seviyesi beklenen orana çıkmayı başaramadı.
Kurak ve kar yağışının az olduğu bir kış geçiren ve yağmurlardan da beklenilen verimi alamayan barajda bu yıl sulama oranı da artınca su seviyesinde düşüş hissedilir hale geldi.

Gelingüllü Barajı’nın sulama havzası içerisinde bulunan köylerde bu yıl çiftçinin büyük oranda patates ekimi yapması da barajda ki su kullanım oranını artırdı. Geçtiğimiz yıllara oranla sulu tarım ürünlerinin ekiminin yaygınlaştığı köylerde barajdan su kullanım oranı da önceki yıllara göre artış gösterdi. Ağırlıklı olarak pancar ekimi gerçekleştiren bölge çiftçisi bu yıl pancarın yanı sıra patates ekimi de gerçekleştirdi. Köylüler patatesin sürekli su isteyen bir özellik gösterdiğini ve bundan dolayı da her gün patates tarlalarının sulandığını önceki yıllara görede barajdan su kullanım miktarının arttığını söyledi.

Gelingüllü Barajı’nın başlangıç noktasında yer alan Yudan Köyü’nün muhtarı Musa Gönüalan’da barajdaki su seviyesinin azaldığını ancak bunun ciddi boyutlarda olmadığını belirtti. Daha önceki yıllarda barajdaki su seviyesinin daha fazla azaldığını ve kendi köylerinin baraj altında kalan köprü ve yolunun su yüzeyine çıktığını hatırlatarak
 “Daha önceki senelerde kuraklık ve su seviyesi düşüşü daha yüksek seviyelere çıkmıştı. Köyümüzün eski yolu ve baraj altında kalan eski yol üzerindeki köprü su yüzeyine çıkmış, kamyon ve araçlar bu yolu kullanabilir hale gelmişti. Şu anda o şekilde bir kuraklık ve su seviyesinde azalma söz konusu değil ancak önümüzdeki yıllarda da bu kuraklık ve yağış yetersizliği söz konusu olursa ve sulama oranı da artarsa ancak o zaman bir tehlike söz konusu olabilir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim