Hayri İNAL 1954-1960  larda bir dönem Yozgat belediye başkanlığını da yapmıştır. Daha sonra 1970 yılında ailecek Ankara’ya taşınmaları ile birlikte konak uzun bir süre bakımsız ve kimsesiz kalmıştır. Hayri İNAL Konağı, genç mimari eserlerinden olup, 1979 yılında Korunması Gerekli Eski Eser kapsamına alınmıştır. Bodrum kat hariç iki katlıdır. Bodrum taş, alt ve üst kat ahşap, çerçeveler arası helik taş dolgu olarak inşa edilmiştir. Konakta orijinal 2 adet dolap ve 2 adet tavan bulunmaktadır. Konak Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkılarıyla Yozgat Belediyesi tarafından restore edilerek turizme kazandırılmıştır. 
Yozgat ilimize ait çok önemli bir tarihi eserimiz olan Hayri İNAL konağı protokol başta olmak üzere tüm ziyaretçilere açık olup, Burada özellikle Kültürümüze ve eski dönem tarihi eserlerine ait bilgiler verilmektedir. Buraya yerli, yabancı birçok insan ziyarete ve gezmeye gelmektedir. Burada gelen ziyaretçilere çay ve özellikle Yozgat yöremize mahsus kavurga ikram edilmektedir.
Buram buram tarih kokan bu konakta gelen ziyaretçilere konak hakkında bilgiler aktarılmakta,   Yozgat yöresine ait Türkülerin söylenmesi ve oyunların yapılması,  nostalji yaşatılması konusunda konak sorumlusu Önder YAŞAR beye ve konak çalışanlarına ayrıca, Yozgat’ımızın gelişmesi ve Turizme katkı sağlaması için bu tür konakların çoğalması düşüncesinde olan,  girişimler yapan Belediye Başkanımıza ve Belediyemize çok teşekkür ederim.

Editör: TE Bilişim